Johann Sattler i EU zaprijetili Ružniću zbog pokušaja zatvaranja centra BIRA i prebacivanja migranata na Lipu

Johann Sattler i EU zaprijetili Ružniću zbog pokušaja zatvaranja centra BIRA i prebacivanja migranata na Lipu

20.05.2020 - 19:21 USKinfo.ba |Johann Sattler i Europska unija zaprijetili su Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH i premijeru Unsko - sanskog kantona, Mustafi Ružniću zbog migranata.

Portal USKinfo.ba je došao u posjed dokumenta koji dokazuje kako Johann Sattler, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, nije zadovoljan načinom i općenito prebacivanjem migranata u novoizgrađeni kamp Lipa kod Bihaća.

Zahtjev za hitno postupanje upućen Ministarstvu sigurnosti BiH

Migranti - Zahtjev

Nakon što je Operativna grupa za upravljanje migracijama donijela zaključke koji se odnose na izmještanje maloljetnih migranata sa područja Unsko-sanskog kantona, te drugih mjera i radnji, uslijedilo je pismo ambasadora EU.

Pismo ambasadora - Johann Sattler

Johann Sattler "upozorio" je vlasti u BiH, tačnije ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i premijera USK-a Mustafu Ružnića. Portal USKinfo.ba je u posjedu ovog pisma u kojem se, najkraće rečeno, traži da se zaustavi prebacivanje migranata u kamp Lipa jer je kapacitet popunjen, ali i da se odustane od izmještanja migranata iz centra BIRA. U pismu stoji i koje su posljedice ukoliko se to ne desi.

Pismo ambasadora - Johann Sattler

Kako stvari stoje trenutno, konačnu odluku o zatvaranju centra može donijeti Ministarstvo sigurnosti BiH. Dakle, u ovom trenutku, sudbina kampa BIRA je u rukama ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića.


PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

VIDEO: Peti dan kako novinari ne mogu na Lipu - Migranti nam šalju materijale, pogledajte kakvo je stanje u kampu

Švicarska osigurava dodatnih 452.000 KM pomoći migrantima u BiH

Tegeltija smatra da će završetkom Lipe biti stvoreni uslovi za smještaj svih migranata u BiH

Hamdija Abdić o sjednici: Teško ćemo provesti zaključke, jednostavno nemamo kapaciteta. Ublažiti retoriku, pojačati rad!

VIDEO: Vrijeme je za ostavku Hoffmana! Pogledajte kakve je gluposti pričao u Bihaću, a onda pobjegao od novinara