Mahmut Jukić, kandidat za načelnika Općine Bosanski Petrovac za USKinfo.ba: Najbolje sam rješenje i kandidat sam po mjeri svih građana!

Mahmut Jukić, kandidat za načelnika Općine Bosanski Petrovac za USKinfo.ba: Najbolje sam rješenje i kandidat sam po mjeri svih građana!

21.09.2020 - 14:02 USKinfo.ba | Foto: ArhivaOpćina Bosanski Petrovac je po veličini prostorno treća općina u Unsko-sanskom kantonu, ali sa najmanjim brojem stanovnika. Trenutno u Bosanskom Petrovcu živi nešto manje manje od 7.000 stanovika.

Nažalost, prema posljednjim podacima stručnjaka iz cijele BiH, Bosanski Petrovac slovi kao jedna od najsiromašnijih općina u Kantonu i pored činjenice da je to općina koja obiluje sa prirodnim resursima kao što su šuma, poljoprivredna zemljišta, livade, pašnjaci, sunce i vjetar.

Centralna izborna komisija BiH je 14.09.2020. godine objavila preliminarne kandidatske liste i kandidate za Lokalne izbore koji će se održati 15. novembra ove godine na kojima su potvrđeni i zvanični kandidati za načelnika općine Bosanski Petrovac.

Svoje pravo na učešću na ovim izborima su dobili Dejan Prošić, kandidat DNS-a, Nikola Grbić, kandidat SNSD-a, Zlatko Hujić koji nastupa kao nezavisni kandidat i Mahmut Jukić, kandidat ispred SDA.

Kontaktirali smo Mahmuta Jukića kako bi saznali više detalja oko njegove kandidature, kao i o njegovom razmišljanju o protukandidatima na predstojećim Lokalnim izborima.

"Ovo je općina u kojoj se u ratnom priodu desilo gotovo sto posto pomjeranje stanovnika. 1992. godine Bošnjaci su protjerani, a 1995. Srbi su izbjegli. U poslijeratnom periodu vlasti kantona i općine u suradnji sa međunarodnim organizacijama su puno radili na povratku stanovištva u ovu općinu i stvaranju suživota koji je bio na zavidnom nivou do dolaska na vlast aktuelnog načelnika Dejana Prošića".

Dejan Prošić

Aktuelni načelnik je političkim istupima više puta udarao na policiju USK-a, satanizirao i ucjenjivao javne ustanove gdje su direktori Bošnjaci, započeo izgradnju Spomen doma srpskim žrtvama bez pribavljenih bilo kakvih dozvola za gradnju i bez saglasnosti Općinskog vijeća za korištenje tog zemljišta, a istovremeno već dvije godine odbija potpisati rješenje o urbanističkoj saglasnosti za postavljane Spomen ploče na području MZ Bravsko za poginulog demobilisanog borca Armije RBiH, kao još mnoštvo poteza koji stvaraju kod Bošnjaka jedno totalno nepovjerenje i nemir, što u konačnici kvari do sad stečeno povjerenje i suživot u ovoj općini", istakao je za USKinfo.ba Mahmut Jukić.

Mahmut Jukić je kratko komentirao i kandidaturu Nikole Grbića, kandidata ispred SNSD-a.

"Nikola Grbić je predsjednik udruženja prijevoznika RS-a i živi u Banja Luci, kandidat je SNSD-a. Javnost u Bosanskom Petrovcu čak nije ni upoznata sa motivima ovog kandidata obzirom na posao kojim se bavi i gdje živi sa porodicom", kratko je komentarisao Jukić.

Između ostalog, za Zlatka Hujića, kao nazavisnog kandidata koji je već bio načelnik u periodu od 2012 do 2016. godine, Jukić je istakao kako je on tad pobijedio većinom glasovima birača SDA koji su mu dali povjerenje i 2016. godine.

"Početkom drugog mandata Hujić je zbog predlaganja niza nezakonitih odluka prema vijeću, kao što su slučaj "Arifagić", kao što je odnos prema šumskom resursu itd., izgubio povjerenje vijeća donoseći samostalno bitne odluke bez saglasnosti ovog organa odlučivanja i bez konsultacija sa državnim službenicima općinskog organa uprave vršeći pritiske i torture prema istima.

Zlatko Hujić

Spoznavši da vijeće ima potrebnu većinu za izglasavanje Odluke na osnovu koje bi građani glasali o ponovnom povjerenju Zlatku Hujiću, isti se kandidira na Općim izborima 2018. godine na listi ASDA – POMAK za skupštinu USK-a i zahvaljujući poziciji na listi i glasovima iz drugih općina biva izabran kao zastupnik Skupštine USK-a, te napušta načelničku poziciju i samim tim gubi povjerenje svojih birača i građana Bosanskog Petrovca. Hujića ni godine, kao ni privatni biznis ne sprečavaju da se ponovo kandidira za načelnika, njegovi motivi i interesi za ponovnu kandidaturu su vrlo dobro poznati građanima Bosanskog Petrovca" kazao je za USKinfo.ba Mahmut Jukić.

Mahmut Jukić, kandidat je za načelnika Općine Bosanski Petrovac ispred stranke SDA, trenutno najjače političke partije u Vijeću Općine Bosanski Petrovac. Doktor je društvenih nauka u oblasti održivog razvoja. U dva mandata je bio direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK-a gdje je prema mišljenju mnogih pokazao zavidne rezultate u organizaciji rada Uprave stvarajući u to vrijeme odlične materijalno-tehničke uvjete za bolje i efikasnije vođenje inspekcijskih nadzora.

Kako Jukić naglašava, poučeni lošim iskustvom na vanrednim izborima u februaru 2019. godine birači probosanskih stranaka koji participiraju u vijeću, građani koji nisu politički opredijeljeni i većina privrednika prepoznali su upravo u njemu najbolje rješenje i načelnika po mjeri svih građana.

"Moja opredjeljenost za načelničku kandidaturu je motivirana sa razlogom da se u ovom gradu napravi pozitivan i povoljan ambijent prije svega na popravljanju međuljudskih odnosa, suživota i stabilne političke većine u Općinskom vijeću, koji su preduslov za investiciona ulaganja na projektima iskorištenja prirodnih potencijala kojima je ova općina bogata, kao i dovlačenje infrastrukturnih i drugih projekata sa svih nivoa vlasti s ciljem uljepšavanja urbanog dijela grada i afirmisanja mladih u kulturne i sportske organizacije i manifestacije.

Po svemu sudeći, ukoliko birači probosanskih stranaka u Bosanskom Petrovcu budu ujedinjeni, 15. novembra će Bosanski Petrovac dobiti svog novog načelnika koji je zasigurno najbolje rješenje i čovjek po mjeri svih građana", kazao je na kraju za USKinfo.ba Mahmut Jukić, kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca na sljedećim Lokalnim izborima.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Mnogo čekanja i gubitaka zbog odluke Hrvatske: Najavljene blokade graničnih prijelaza

U Bosanskom Petrovcu uskoro kreće prva faza radova vrijednih preko 170 hiljada KM!

Bosanski Petrovac - Načelnik Općine Mahmut Jukić i direktorica Centra za kulturu Ansela Husetić podržali kampanju ''Uživaj naše''

VIDEO - Jukić: Zbog zaduženosti, ali i očekivanog pada prihoda 2021. godina će biti teška za Bosanski Petrovac

Grujičić: Očekivana odluka Suda