Majka za 13 godina nije odvojila sat da me posjeti u domu!

Majka za 13 godina nije odvojila sat da me posjeti u domu!

27.06.2019 - 09:44 USKinfo.ba | avaz.baVjeko Matuh (24) iz Bugojna s pet i po godina ostavljen je na bugojanske ulice, prepušten sam sebi. Spavao je na ulici, u internetskim klubovima, gdje je stizao. Socijalna služba s devet godina ga je smjestila u dom, gdje ostaje do 22. godine.

Težak put

U emotivnom razgovoru za "Dnevni avaz", odlučio je progovoriti o teškom životnom putu, koji je, kako kaže, iza njega.

- Otac mi je poginuo, a živio sam s očuhom i mamom. Trpio sam nasilje od očuha, udarao me, maltretirao i, jednostavno, nisam mogao to trpjeti i završavam na ulici. Spavao sam gdje sam stizao, ljeti ili zimi. To su saznali u Centru za socijalni rad, pa me prebacuju u Zenicu – govori Matuh na početku razgovora.

Ne krije da mu je bilo teško. Kaže, nije znao uopće kuda ide niti kamo ga vode. Nije mu bilo jednostavno doći u grad gdje nema i ne zna nikoga, ali i uklopiti se s ostalima. Međutim, uspio je sve to prebroditi znajući da je to za njegovo bolje sutra.

Matuh: Težak životni put 

Nikad neće zaboraviti susret s majkom prije pet godina kada ju je, kaže, pitao sve što ga je tištilo godinama. Ali, ne krije da je prvo pitao: „Zašto?“

- Pitao sam je zašto je ostavila mene, brata i sestru u dom. Rekla je da nas nije mogla izdržavati, u šta ja ne vjerujem. Skromno smo živjeli, imali osnovno za život. Plakala je, a ja sam bio ravnodušan - iskren je Matuh.

Kaže, nikad joj neće oprostiti što u 13 godina njegovog odrastanja u domu nije mogla naći sat vremena da ga posjeti i vidi svoje dijete.

Sve moraš sam

- Odrasti bez roditeljske ljubavi nešto je najteže. Nemaš vjetar u leđa, podršku, sve moraš sam. Pregazio sam trnovit put. Završio sam za elektroinstalatera, elektromehaničara i građevinskog tehničara. Danas sam stalno zaposlen u VIK-u, živim pod kirijom i maštam o svojoj porodici - zaključuje Matuh.

Maštao da bude nogometaš

Matuh je od devete godine igrao i trenirao nogomet, maštao je da jednog dana postane nogometaš.

- Bio sam dio reprezentacije beskućnika BiH. Trebao sam ići na pripreme u Njemačku, ali morao sam odbiti taj poziv, jer sam dobio stalni posao. Tako da, sudbina je htjela drugačije - govori Matuh.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

SIPA objavila detalje akcije, pretresi na 11 lokacija

Pronađen ubica iz Zenice, sumnja se da je izvršio samoubistvo

Poznat identitet ubijene Zeničanke, policija traga za bivšim mužem

Snimak sa autoputa Sarajevo-Zenica: Crveni Golf 2 juri u suprotnom pravcu

Drama u Zenici: Bomba ostavljena uz kontejner iza kojeg se igraju djeca