MUP USK: Upozorenje na računalne prijevare

MUP USK: Upozorenje na računalne prijevare

08.10.2021 - 13:58 USKinfo.ba |Uprava policije MUP USK-a, u proteklom periodu zaprimila je više prijava krivičnih djela ‘Računalna prijevara’, izvršenih korištenjem telefona ili putem društvenih mreža.

Nakon što izrade lažne facebook profile ili e-mail adrese, cyber prevaranti komuniciraju sa ciljanim osobama, te ih putem e-maila, messenger-a ili na neki drugi način obaviještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente,  tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto.

Isto tako žrtve Računalnih prijevara su putem telefonskog poziva ili „facebook“ profila dobijali aplikacije za sudjelovanje u različitim nagradnim igrama, a potom su obavještavana da su baš oni ‘sretni dobitnici’ te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa.Česti su slučajevi prijevara putem internetskih kupoprodajnih servisa (eBay, PIK.ba i sl.) kojom prilikom se nudi različita roba veom dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak vremenski period te se koriste za vršenje prijevara.

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem mobilnih uređaja i interneta, Uprava policije MUP USK-a upozorava javnost, da prijevare ove vrste postaju sve raznovrsnije te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o ‘nagradnim igrama’ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama. Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, dobro pazite na osobne podatke, takođe dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122, saopćeno je iz MUP-a USK-a.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

MUP USK: Međunarodna potjernica za Beganović Suadom

Prosvjetni radnici USK nezadovoljni trenutnim položajem

VIDEO - Privreda USK skoro se u potpunosti oporavila, poslodavci manje optimistični

VIDEO - USK na kraju države: Obim policijskih obaveza porastao, ali ne i finansijski priliv po osnovu povećanog angažmana