Podignuta optužnica protiv taksiste za krijumčarenje migranata

Podignuta optužnica protiv taksiste za krijumčarenje migranata

16.10.2020 - 09:08 USKinfo.ba |Optuženi Helač Haris (1978) tereti se da je, kao vlasnik taksi udruženja, organizovao vozila i vozače za krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini.  

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Helač Harisa, rođenog 1978. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik taksi udruženja, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, angažovao svoje uposlenike na nezakonitom krijumčarenju većeg broja osoba, ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali zakonske uslove za ulazak, boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini.

U optužnici se navodi da je optuženi zajedno sa dvojicom vozača, u središtu Sarajeva preuzeo 12 ilegalnih migranata, državljana Iraka i jednog državljanina Somalije, koje su povezli u pravcu Tomislavgrada i međunarodne granice sa R Hrvatskom i EU, te migrante ostavili na dogovorenoj lokaciji u blizini graničnog pojasa, kako bi im omogućili da pješice pređu na područje R Hrvatske.

Aktivnostima Granične policije Bosne i Hercegovine, jedinice Kamensko- Tomislavgrad, optuženi je otkriven i lišen slobode u svom vozilu, a također su pronađeni i stavljeni pod nadzor ilegalni migranti, čije krijumčarenje je spriječeno.

Optuženi se tereti da je za više osoba pokušao omogućiti ilegalni prelazak državne granice između BiH i R Hrvatske te  počinio krivično djelo-krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Tužilaštvo o pretresu u Bosnalijeku: Riječ je o korupciji teškoj više miliona KM

Uhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među njima i sedmero djece

U protekla tri mjeseca iz Bosne i Hercegovine udaljeno 250 stranih državljana

Državljanin Francuske lišen slobode zbog krijumčarenja državljana Turske

Protiv dva lica podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje migranata