Posjetom nadbiskupa Pazzuta ozvaničen početak izgradnje kampa Lipa

Posjetom nadbiskupa Pazzuta ozvaničen početak izgradnje kampa Lipa
Nadbiskup i apostolski nuncij Rimokatoličke crkve u BiH Luigi Pazzuto danas je sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Caritasa i italijanske nevladine organizacije IPSIA posjetio Prihvatni centar "Lipa" kod Bihaća, koji je još uvijek u fazi izgradnje.

Time je ozvaničen i početak gradnje dvije multifunkcionalne prostorije koje će se koristiti kao dnevni boravci za porodice sa djecom, odnosno kao prostori za društvene aktivnosti.

"Ovo je gesta ljubavi i humanosti i zato nećemo govoriti o vrijednosti projekta. 

Dovoljno je da kažem da projekat neće finansirati samo Sveta stolica, nego i Caritas preko italijanske nevladine organizacije IPSIA. Želimo pomoći svim ljudima u nevolji, odnosno olakšati budući boravak svih u ovom kampu, kao i posao ovdašnjem osoblju", kazao je nadbiskup Luigi Pazzuto.Šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti naglasila je važnost ove financijske pomoći, jer sredstva za ove prostore nisu bila prethodno osigurana.

"Neizmjerno smo zahvalni na ovom velikom gestu pomoći Svete stolice i Caritasa. Pomoć nam je stigla u najboljem trenutku, s obzirom da novac za ove boravišne prostore porodica i maloljetnika bez pratnje nije još bio osiguran. Jednostavno, pojavili su se u momentu kada naš raspoloživi budžet nije bio dostatan za ove prostorije. Još jednom zahvaljujemo na ovom, prvenstveno gestu humanost", dodala je Lungarotti.

Danas je potvrđeno i kako se proces izgradnje trajnog migrantskog naselja na lokalitetu Lipa sa kapacitetom od oko 1. 500 boravišnih jedinica odvija prema planiranom rasporedu, te da bi kamp trebao biti završen i useljen prije prvih jesenjih kiša.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

U minibusu pronađena dva mrtva migranta, austrijska policija traga za vozačem

Izmješteni migranti pronađeni u napuštenim objektima na području grada Bihaća

U Unsko-sanskom kantonu nekoliko stotina migranata i dalje u improviziranim kampovima

VIDEO - Migrantska kriza: Blizina granice razlog je podizanja divljih kampova

VIDEO - Zbog pomaganja migrantima bila životno ugrožena: Živim dva paralelna života!