Prijedlog pritvora za državljanina Irana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Prijedlog pritvora za državljanina Irana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

02.10.2021 - 13:18 USKinfo.ba |Prema dostupnim dokazima, osumnjičeni je na području Republike Srbije otuđio automobil kojim je na područje Bosne i Hercegovine prokrijumčario četvoricu ilegalnih migranata.

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog:
 
- Djakam Abdolah, rođenog 1987. godine u gradu Mahabad, Iran, državljanin Irana.
 
Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih službenika MUP-a RS, na podučju Višegrada, u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta, koji su također državljani Irana.
 


Prema prikupljenim dokazima, ilegalni migranti prevezeni su na područje Bosne i Hercegovine automobilom koji je osumnjičeni počinilac otuđio na području Srbije, da bi nakon toga realizovao krijumčarenje u BiH grupe migranata koji nisu ispunjavalji uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.
 
Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelaz državne granice, te organizovao njihov prevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine, postupajući tako suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.
 
Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, gotovo svakodnevno postupa u predmetima koji se odnose na oblast ilegalnih migracija na području Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Protiv dva lica podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje migranata

Uhapšeno devet pripadnika nekadašnje vojske RS-a zbog zločina iz 1992. godine

VIDEO - USK na kraju države: Obim policijskih obaveza porastao, ali ne i finansijski priliv po osnovu povećanog angažmana

Kampovi za silovanje na granici Srbije i Makedonije, i djeca među spašenima

Vijeće ministara namjerava okončati ograničenje kretanja i boravka migranata