Sarajevo dobilo podršku da s Barcelonom organizuje Zimske olimpijske igre 2030.

Sarajevo dobilo podršku da s Barcelonom organizuje Zimske olimpijske igre 2030.

06.10.2021 - 16:53 USKinfo.ba | klix.baGrad Sarajevo je dobio podršku za zajednički nastup Barcelone i glavnog grada Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja takmičenja.

Odluka je donesena danas u Ljubljani na sesiji s evropskim olimpijskim komitetima, a u organizaciji Olimpijskog komiteta Slovenije koji slavi 30 godina svog postojanja.

"Olimpijski komiteti grupe zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu s predsjednikom grupe Andrzej Krasnicki, koji je istovremeno i predsjednik poljskog olimpijskog komiteta, su dali punu podršku ideji zajedničkog nastupa", potvrdila je gradonačlenica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije poput Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije su podržali ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob staze, obzirom da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja."Njenom rekonstrukcijom, bila bi to jedina bob staza u regionu. Naš rad i nastojanja sve su bliža konačnom cilju", poručila je Karić.

Podsjetimo, Zimske olimpijske igre 2030. godine će se organizovati u gradu kojeg odredi Međunarodni olinpisjki komitet (MOK). Organizator će biti poznat na 139. zasjedanju MOK-a u Pekingu 2020. godine ili na 140. zasjedanju MOK-a u Mumbaiju 2023. godine.

Kandidati su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska).PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Sarajevo: Na Stupu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje četiri osobe

Marokanac osuđen na sedam godina zatvora zbog napada na ženu u Sarajevu

Biden: Amerika razmišlja o diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Kini

Sarajlije se danas okupljaju ispred Vlade KS povodom smrti djevojčice Džene Gadžun

Tragična priča o malenom Nerminu je obišla svijet, ali i danas upozorava da rata ne smije biti