Šef Moderne: Postojeće vakcine nisu odgovor na omikron

Šef Moderne: Postojeće vakcine nisu odgovor na omikron
Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je za Financial Times da očekuje da će postojeće vakcine biti manje efikasne protiv nove varijante koronavirusa.

Bancel je u ponedjeljak za CNBC rekao da bi razvoj i isporuka specifične vakcine za omikron mogli potrajati mjesecima.

“Veća doza bi se mogla napraviti odmah, ali proći će mjeseci prije nego što varijanta specifična za omikron bude spremna za isporuku u ogromnim količinama”, rekao je Bancel za CNBC-jev “Squawk Box”.

Bancel je rekao da Moderna vjeruje da je varijanta omikrona vrlo zarazna, ali će trebati najmanje dvije sedmice da se utvrdi koliko su mutacije utjecale na efikasnost vakcina koje su trenutno na tržištu.

“Mogli bismo s jedne strane odlučiti dati veću dozu trenutne vakcine širom svijeta kako bismo zaštitili ljude, možda osobe s vrlo visokim rizikom, imunokompromitirane i starije osobe trebale bi četvrtu dozu”, rekao je.

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju vakcina novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće ‘booster’ doze i proučava verzije vakcina za zaštitu od više varijanti. BioNTech je objavio da je počeo raditi na vakcini za omikron zajedno s partnerom Pfizerom, prenosi tportal.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Ovaj simptom omicrona muči ljude dugo nakon što prebole COVID

''Očekujemo razdoblje mira, a onda bi se krajem godine covid 19 mogao vratiti…''

Zbog omikrona odgađaju otvaranje granica: To bi bilo nepromišljeno i neodgovorno

Austrija je najavila lutrijske bonove od 500 eura za vakcinisane

Bill Gates: Možda nas čeka još smrtonosniji virus, moramo se pripremiti