Školarci u Unsko-sanskom kantonu od 6. septembra ponovo u klupama

Školarci u Unsko-sanskom kantonu od 6. septembra ponovo u klupama
Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, saopćeno je iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Sada je nakon detaljne analize zdravstveno

Sada je nakon detaljne analize zdravstveno - epidemiološke situacije, te konsultacija sa članovima Kriznog štaba potvrđeno i redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama.

To podrazumijeva svakodnevni povratak školaraca u škole bez obaveze nošenja maski u učionicama, te redovne četrdesetpetominutne časove.

"Ovakvu smo odluku donijeli na osnovu analize trenutne situacije. Možemo reći da imamo relativno povoljnu zdravstveno - epidemiološku situaciju, odnosno incidencu manju od 50 zaraženih osoba po danu. Uslovno rečeno, moramo time biti zadovoljni, jer u poređenju sa ostalim kantonima imamo najmanju incidencu dnevno zaraženih građana. Naravno, nastavit ćemo pratiti i analizirati stanje, te u skladu s time i donositi dalje odluke", kazao je ministar zdravstva USK Muris Halkić.Odlukom su zadovoljni i u Kantonalnom ministarstvu obrazovanja, kao i u sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

"Sviju nas je obradovala ovakva odluka, s obzirom na to da je to bila i naša preporuka. Želimo djeci omogućiti adekvatan obrazovni proces, što u prethodne dvije godine definitivno nismo mogli", rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić.

Konstatovano je i kako je do sada vakcinisano oko 30 posto od ukupnog broja zaposlenih u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, što prema riječima i predstavnika resornog ministarstva i sindikata nije zadovoljavajuća brojka.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

VIDEO - USK: Cijene goriva u maloprodaji na benzinskim pumpama značajno su porasle posljednjih dana

USK: Epidemiološka situacija u protekla 24 sata

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

VIDEO - USK: Zanemarljivo mali broj prijava korupcije u zdravstvu

U većini škola u USK-u zbog hladnih učionica skraćeni časovi