U BiH postavljen prvi znak ''medvjed na cesti - vozači, oprez''

U BiH postavljen prvi znak ''medvjed na cesti - vozači, oprez''

27.10.2021 - 08:49 USKinfo.ba | klix.baNakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnoj cesti Bihać - Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i Bosni i Hercegovini uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema JP Ceste FBiH inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon provedene analize stručne službe JP Ceste FBiH i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, tj. znaka upozorenja "medvjed na cesti", donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH.

Tako je sobraćajni znak: "medvjed na cesti – vozači, oprez!" uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova. JP Ceste FBiH je postavljanje ovog saobraćajnog znaka izvelo u kratkom roku.

"Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi", izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik Skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu kao organizacije koja provodi projekt "Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida" pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u našoj zemlji.

"Pored mrkog medvjeda prostore Krajine nastanjuju i druge dvije vrste životinja koje spadaju u kategoriju velikih zvijeri, a to su vuk i ris. Krajina je poznata kao stanište mrkog medvjeda, a prirodni koridori kretanja medvjeda su presječeni gradnjom saobraćajnica (medvjedi se kreću iz Nacionalnog parka Una ka šumama Grmeča i obrnuto). Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medvjeda nadamo se da će u budućnosti stradanja medvjeda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici biti svedena na minimum", naveli su iz organizacije.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

U Bihaću je počelo rođenje Jugoslavije: 79 godina od Prvog zasjedanja AVNOJ-a

VIDEO - Na Univerzitetu u Bihaću o održivom sistemu u proizvodnji hrane

USK: Zimske službe dočekuju spremne predstojeću sezonu

VIDEO - Fazlić za BHRT: Mene su migranti bukvalno uništili, Bihać je heroj humanosti u ovoj krizi

Neobična patka ''mandarinka'' nastanila se na gradskoj plaži u Bihaću