U ovoj godini život u saobraćaju izgubilo 18 osoba u USK

U ovoj godini život u saobraćaju izgubilo 18 osoba u USK
Nažalost, sve je je više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na području Unsko- sanskog kantona i kladuške općine. U prvih devet mjeseci ove godine na području Kantona 18 lica smrtno je stradalo u 15 saobraćajnih nesreća, od toga na području kladuške općine četiri lica u četiri saobraćajne nesreće. Prema riječima portparola MUP-a USK-a Adnana Beganovića pogoršano je stanje sigurnosti u saobraćaju, odnosno nije na zadovoljavajućem nivou.

Uzroci saobraćajnih nesreća i nezgoda, kako ističe Beganović u većini slučajeva su greške vozača i nepoštivanje Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, najčešće neprilagođena brzina i uticaj alkohola. Također, na povećan broj saobraćajnih nesreća i nezgoda u znatnoj mjeri uticali su i drugi faktori, poput uslova na putu, te tehnička neispravnost vozila. Kako bi se ovakav trend zaustavio i poboljšala sigurnost svih učesnika u saobraćaju, policijski službenici čine sve što je u njihovim ovlastima, ističe Beganović. Provode pojačane aktivnosti uz pojačanu kontrolu svih učesnika u saobraćaju, a akcent je usmjeren na kontrolu brzine vozila i korištenje sigurnosnog pojasa.

Portparol je naročito podsjetio na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice za djecu.

Prema statističkim podacima, u BiH se prošle godine dogodilo skoro 30 hiljada saobraćajnih nesreća, nezgoda u kojima su smrtno stradale 244 osobe. Ovakva crna statistika našu zemlju dovela je na sami vrh evropske ljestvice po stopi smrtnosti u saobraćaju, a koja je prošle godine iznosila 69 poginulih na milion stanovnika, za razliku od Evropske unije, gdje je 51 osoba smrtno stradala na spomenuti broj stanovnika.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

VIDEO - Ružnić: Pozivam profesionalne zastupnike u USK-u da ispoštuju zakon

MUP USK: Javni pozivi za zakup poslovnog prostora u Sanskom Mostu, Ključu i Cazinu

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

Sanski Most:Akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju

Zdravstveni radnici USK od danas održavaju dvosatni štrajk upozorenja