Uhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među njima i sedmero djece

Uhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među njima i sedmero djece

03.12.2021 - 09:42 USKinfo.ba | klix.baIz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se oglasili povodom jutrošnjeg hapšenja u Bijeljini i Sokocu povodom ratnih zločina. Oni navode da se zločin, zbog kojeg je uhapšeno sedam osoba, desilo u selu Balatun kod Bijeljine.

 "Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u više gradova u BiH izvršili su lišenje slobode 7 osumnjičenih osoba", naveli su oni.

Nezvanično riječ je o ratnim dešavanjima u Bijeljini tokom septembra 1992. godine, iz Tužilaštva BiH su zvanično potvrdili da se osumnjičeni terete da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske ​učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

"Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava", rečeno je iz Tužilaštva.

Oni su u noći sa 24. na 25. septembar odvedeni iz svojih domova u Bukrešu u selo Balatun kod Bijeljine, gdje su, kako se pretpostavlja, pobijeni i bačeni u Drinu. U historijskim podacima o ovom događaju se navodi da su ih vjerovatno ubili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS-a pod nadzorom lokalne policije. Pretpostavlja se da je sve bilo pod direktnom komandom tadašnjeg ministra MUP-a RS-a Miće Stanišića i njegovog zamjenika Tome Kovača.

Ubijene su porodice Sarajlić, Sjemenović i Malagić, a preživjeli godinama traže pravdu.

"Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se pripadnicima SIPA BiH i OSA BiH, na suradnji i zajedničkim naporima u procesuiranju ovog predmeta. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Foto: Islamska zajednica u BiH

 PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić se danas izjašnjava o krivici

Suđenje u predmetu ''Respiratori'': Na fakturu dodat pečat sa zvijezdom i kineskim slovima

Vidović: Nema nikakve krivice RS, istragu treba obustaviti

Ministrica finansija RS-a danas u Tužilaštvu BiH zbog napada na ustavni poredak

Sud BiH oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti