VIDEO - 25. maj 1995: Jel' ti znači nešto taj datum?

VIDEO - 25. maj 1995: Jel' ti znači nešto taj datum?

25.05.2021 - 09:34 USKinfo.ba | radiosarajevo.baNavršilo se 26 godina od masakra na na Kapiji u Tuzli kada je 25. maja 1995. godine u 20.55 sati po naredbi generala Vojske RS, danas odbjeglog ratnog zločinca Novaka Đukića, ispaljena granata na mladost grada soli.

U eksploziji granate ubijena je 71 osoba, a više od stotinu teže ili lakše ranjeno.

U sada već kultnom filmu "Atomski zdesna" srbijanskog režisera Srđana Dragojevića iz 2014. godine, za koji je on napisao i scenarij, priču o 25. maju na snažan način donio je naš Branko Đurić Đuro.

Pored njega, uloge u filmu su tumačili Srđan Todorović, Branko Đurić, Nataša Janjić, Mira Banjac, Tanja Ribič, Goran Navojec....Đurić je u ulozi Omera odigrao po mnogima jednu od najpotresniji scena poratne kinematografije na prostorima bivše Jugoslaviji govoreći upravo o tuzlanskoj Kapiji i ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

"25. maj 1995: Jel' ti znači nešto taj datum? ", pita Omer (Đurić) Mladena (Todorović) u filmu, koji to pitanje dočekuje s osmjehom vjerujući da je riječ o još jednom skeču simpatičnog Bosanca...

Kako su Đurić, odnosno Dragojević, u "Atomski zdesna" objasnili šta se desilo na tuzlanskoj Kapiji i kako se Dan mladosti pretvorio u dan ubijene mladosti, pogledajte u videu...PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Pogledajte novi trailer za film ''Spider-Man: No Way Home''

VIDEO - Ibrahimović najavio premijeru filma ''Ja sam Zlatan'', pa poručio: Kad dođeš niotkuda...

Film ''Toma'' obara rekorde, do sad zaradio 5 miliona KM

VIDEO - 25. maj 1995: Jel' ti znači nešto taj datum?

Prije 26 godina ubijena je mladost Tuzle: Vrijeme prolazi, a krivac je i dalje na slobodi