VIDEO - Austrijski političar žestoko kritikovao EU zbog nesankcionisanja Dodika

VIDEO - Austrijski političar žestoko kritikovao EU zbog nesankcionisanja Dodika




Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas Schieder uputio je oštre kritike prema Evropskoj komisiji i komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju zbog pasivnog odnosa prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno prema Bosni i Hercegovini.

"Pogledajte posljednja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik. Ti koraci vode u moguće cijepanje zemlje. Ja ne razumijem pasivnost i nedjelovanje komisije. Mi moramo konačno djelovati i spriječiti da zbog nacionalizma čitav Balkan postane žarište", kaže Schieder.

Osim kritika zbog nedjelovanja u slučaju Bosne i Hercegovine osvrnuo se i na nedemokratske prakse u susjednoj Srbiji, pogotovo što se tiče slobode medija.

Ahmed Husagić iz Pokreta Snaga Domovine komentirao je ovakve poruke austrijskog političara.

"Smatram da je vrlo važno targetirati, a zatim koncentrisati i sinhronizovati kapacitete probosanskohercegovačkih partija, ali i pojedinaca u pogledu zagovaranja u zapadnim zemljama, kako bi protivustavno djelovanje radikalnih političkih partija i pojedinaca, na prvom mjestu mislim na SNSD-a i Milorada Dodika, bilo spriječeno i sankcionisano. Mi ćemo kao pokret pokrenuti određene aktivnosti u tom smjeru. Smatram da bez odlučne akcije Evropske unije i Amerike djelovanje ovih radikalnih elemenata može dovesti do nesagledivih posljedica.



PODIJELI OVU VIJEST



TVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING






MARKETING




POVEZANE VIJESTI

Austrija će novčano kažnjavati one koji odbiju vakcinaciju, prijeti im i zatvor

Dodik danas u Moskvi, upoznat će Putina o inicijativi za vraćanje nadležnosti

Crnadak: Do 10. decembra ćemo znati ko govori istinu - Schmidt ili Dodik

Dodik za Guardian kazao da računa na pomoć Kine i Rusije ukoliko Zapad uvede sankcije

Prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa zabilježen i u Austriji