VIDEO - Bihać: Dilema i praksa 'OSTATI ILI OTIĆI' u iskustvima mladih ljudi: Budućnost je ili ovdje, ili tamo…

VIDEO - Bihać: Dilema i praksa 'OSTATI ILI OTIĆI' u iskustvima mladih ljudi: Budućnost je ili ovdje, ili tamo…
- Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo više od 170.000 obrazovanih, radno sposobnih osoba. Većina mladih ljudi odlazi po završetku studija, a neki i ranije. Pandemija koronavirusa samo je usporila, ali ne i zaustavila odlazak mladih iz Unsko-sanskog kantona. Međutim ima i onih koji svoju budućnost vide upravo ovdje...

Bišćanin Mirza Babić prije tri godine proglašen je najboljim studentom na Medicinskom fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Time su mu bile otvorene brojne mogućnosti za posao u BiH, ali i van njenih granica.

Odlučio je ostati u rodnom gradu, a danas u Kantonalnoj bolnici radi kao specijalizant kardiologije. Kaže kako je već tokom studentskog života imao planove koji su unaprijed odredili njegov ostanak u ovoj sredini. Dok mladi odlaze u inostranstvo ili imaju to u planu, on želi ostati u svojoj državi. Dodaje da svojim znanjem i iskustvom želi služiti ali i pridonijeti svojoj domovini i zajednici.Mirza nije usamljen u odluci da ostane i uspije na putu izgradnje sebe kroz vlastiti radni angažman pod ovom nebeskom kapom, a posebno kad ostanak izrežiraju nepredviđene okolnosti. Tako je sigurno radno mjesto u državnoj službi napustio i Dinko Abdić, koji je posao dobio u Njemačkoj. U odlasku ga ja spriječila pandemija koronavirusa, koja mu je, kako kaže, dala vremena da razmisli i o pokretanju vlastitog biznisa. Ostao je u Bihaću, a danas je vlasnik firme koja se bavi unikatnom proizvodnjom električnih gitara ali i drugih predmeta od drveta.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za zapošljavanje trenutno se na listama nezaposlenih nalazi 34.359 osoba. Još uvijek se radi na izradi podataka o broju osoba koje su se s liste nezaposlenih odjavili s ciljem odlaska u inostranstvo. Nedžad Veladžić iz Službe za zapošljavanje USK navodi kako je povećana potražnja za informacijama od nezaposlenih osoba, a posebno u pogledu Njemačke i Slovenije.

Dok jedni misle da situacija može biti samo gora, drugi smatraju da će se stanje popraviti. Oni koji ostaju, kažu da država i vlast treba imati više sluha za njih, a oni koji odlaze, uglavnom se nikad više ne vrate.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

VIDEO - U Bihaću održana Balkanska revija frizera

VIDEO - Bihać: Psi lutalice, problem za koji ne postoji riješenje

U Bihaću je počelo rođenje Jugoslavije: 79 godina od Prvog zasjedanja AVNOJ-a

VIDEO - Na Univerzitetu u Bihaću o održivom sistemu u proizvodnji hrane

VIDEO - Fazlić za BHRT: Mene su migranti bukvalno uništili, Bihać je heroj humanosti u ovoj krizi