VIDEO - Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe

VIDEO - Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe

08.04.2021 - 13:22 USKinfo.ba | klix.baFrancuska vojska je tokom svog trening au vojnoj školi testirala nekoliko robota, a među njima je i robotski pas Spot kompanije Boston Dynamics.

Spot je korišten tokom dvodnevnog trenira s ciljem procjene "dodatne vrijednosti robota u borbenim akcijama".

Cilj treninga je bio da vojnici saznaju na koji način bi se roboti mogli koristiti u budućim borbenim situacijama. Kreirane su po tri misije napada i odbrane, a Spot je primarno korišten za izviđanje. Također, vojnici su scenarij ponavljali dva puta, jednom bez, a drugi put sa asistencijom robota.

Osim Spota, tokom treninga su korišteni i drugi roboti na daljinsko upravljanje, koji zapravo predstavljaju vozila dizajnirana poput tenkova. Primjer je OPTIO-X20 naoružan topom te Barakuda, oklopni dron s točkovima dizajniran da bude štit vojnicima.Ustanovljeno je da su roboti usporili operacije, ali da su vojnici bili sigurniji. Jedan vojnik je "poginuo" u vježbi u kojoj nije učestvovao Spot, ali je u drugoj preživio zahvaljujući izviđanju koje je robot obavio. Trajanje baterije je problem jer se Spot ugasio na polovini vježbe.

Robote su francuskoj vojsci ustupili evropski distributeri Shark Robotics i Nexter Group, ali kompanija Boston Dynamics nije obaviještena o tome.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

VIDEO - Bihać: Robot koji slaže Rubikovu kocku predstavljen je na međunarodnoj sceni

Facebook: Izvinjavamo se korisnicima, radimo na otklanjaju problema

''Pali'' Facebook, Instagram i WhatsApp širom svijeta

Macron tražio oprost od alžirskih boraca koji su se borili na francuskoj strani

U Francuskoj suspendovano 3.000 zdravstvenih radnika jer se nisu vakcinisali