VIDEO - Nestaju bh. gradovi: U Sanskom Mostu svaka treća kuća prazna!

VIDEO - Nestaju bh. gradovi: U Sanskom Mostu svaka treća kuća prazna!
Prema posljednjim podacima Unije za održivi povratak i integracije, Bosnu i Hercegovinu je, zaključno s 30. junom 2021., napustilo 395.998 stanovnika, a u prvih šest mjeseci ove godine čak 85.000 građana.

Reporteri „Avaza“ posjetili su jučer Sanski Most, grad na rijeci Sani, koja spaja srce i dušu, a leži i na čak devet rječica. Koliko je ovaj grad bogat vodom, toliko je siromašan ljudima koji masovno odlaze. Izuzimajući ljeto i novogodišnje praznike kad se dijaspora vrati, ovaj grad je pust.

Zatvoreni objekti

- Za pola godine Unsko-sanski kanton BiH napustilo je 11.500 građana, od čega je 3.500 mladih - potvrdila nam je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Da je tako, uvjerili smo se na licu mjesta. Primjetan je nedostatak građana, mladih, radnika.

Samo u jednoj ulici 10. oktobar od 12 poslovnih prostora zatvoreno je čak osam. Jedino što radi u ovoj ulici su apoteka, muški i ženski frizerski saloni i call centar. Ulicu niže mahom su zatvoreni objekti. Po ostacima reklama i opreme u radnjama vide se da su zatvorene mjenjačnica, knjižara, restoran, osiguravajuća kuća...Mještanin Muhamed Ćurt, koji je u penziji, kaže da u Sanskom Mostu živi ko ima ikakav posao, stari ili preživljavaju ili napuštaju grad.

- Odlaze u Evropu, ne samo mladi nego čitave porodice. Nema perspektive ovdje. Kada pogledate ulice, sve je skoro zatvoreno. Ima u centru radnji koje rade, ali slabo je to. Pa srušili su nam i pijacu i sada se nema gdje prodavati ono što se uzgoji. Mnogi se ovdje bave poljoprivredom. Kada pogledate kuće, vidite da je svaka treća prazna - kazao nam je Ćurt.

Put Evrope

Lokalne vlasti ne priznaju demografski bankrot. S druge strane, kompletne porodice s kartom u jednom smjeru odlaze put Evrope i dalje.

I Zemira Đonlagić, mlada djevojka koja ima posao u Sanskom Mostu, kaže da omladina masovno odlazi.

- Dosta je omladine otišlo u Evropu, najviše u Njemačku, iz razloga što nemaju ovdje perspektivu. Imamo dosta firmi, ali je očigledan nedostatak radne snage. I mi tražimo u ovom call centru ljude, ali nema ko da radi. Svi koji znaju njemački jezik, ne žele ovdje ostati raditi, nego odlaze vani - istakla je Đonlagić.

 PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Sanski Most: Sandi Kuršumović uzgaja plemenite pse - Šaptač njemačkim ovčarima

Sanski Most: Akcija na spriječavanju zloupotreba opojnih droga

VIDEO - Bihać: Migranti na Lipi i ostanak mladih u fokusu razgovora sa Evropskim diplomatima

Javni oglas za prijem namještenika u Kantonalno tužilaštvo Unsko - sanskog kantona

Sanski Most: Krški fenomen nadomak Lušci Palanke plijeni u svako godišnje doba