VIDEO - Stari grad Ostrožac u Cazinu privlači turiste iz BiH, ali i inozemstva

VIDEO - Stari grad Ostrožac u Cazinu privlači turiste iz BiH, ali i inozemstva
Stari grad Ostrožac u Cazinu jedan je od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ova tvrđava, za koju dokumenti dokazuju da je sagrađena još u 13. stoljeću, na uzvisini , okružena Unom i bogatom prirodom kulturni je i estetski fenomen ovog kraja.

Desetine turista iz BiH i inozemstva bili su danas ovdje. Svi su oduševljeni prelijepom prirodom i ambijentom uopće. Ono po čemu je ovaj Stari grad prepoznatljiv je skulptorska kolonija koja se održava od 1967. godine i obogaćuje kuturno dobro ovog prostora. Posljednjih je godina u ovom ambijentu održano nekoliko koncerata, a gotovo svakog vikenda mladenci se dolaze fotografirati. Ove je godine čak organizirana i matura jedne srednje škole, sa prigodnim toaletama.

Stari grad je postao i turistička atrakcija - kažu nam nadležni da ne pamte ovako uspješnu godinu. Do kraja augusta zabilježeno je 10.000 posjetilaca i u to nisu ubrojane ove kolektivne posjete za svadbe, koncerte i druge manifestacije. Ovo je specifičan ambijent sa specifičnom historijom koji zaista zaslužuje pažnju turista. A za narednu godinu se svakako planiraju i novi projekti. Ovih dana realizira se jedan zanimljiv - koji će se najviše ticati onih malih poljoprivrednika. Grad Cazin i Fondacija Mozaik pokreću preduzeće Agromanija koje će imati zadatak da otkupljuje i prodaje domoće proizvode u Cazinu, a kasnije i u kantonu. Sav prihod se ponovno kroz javne pozive usmjerava u društveno korisne projekte za ruralne sredine. 

Cazin je općina koja je najbogatija kestenovom šumom i kestenov med je brendiran na domaćem i inozemnom tržištu. Za subotu je zakazana tradicionalna Kestenijada u mjestu Pećigrad, a krajem mjeseca realizirat će se zanimljiv festival - Čest fest, odnosno festival kestena. Planirane su predstave, radionice za djecu, degustacija proizvoda od kestena, a za nedjelju, 31. oktobra, planirana je šetnja kestenovim šumama. Sve ovo ima za cilj promociju zdravog života, ali i razvoja poljoprivredne, posebno organske proizvodnje. PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Ustavni sud BiH potvrdio zakonitost i opravdanost postupanja Tužilaštva u predmetu ''Pero''

VIDEO - Općinsko vijeće Bosanske Krupe zabranilo dovoz smeća Bužimu i Cazinu na deponiju Medžre-Vlaški Do

Sanski Most: Krški fenomen nadomak Lušci Palanke plijeni u svako godišnje doba

Mujo Pajić, Cazinjanin iz Istanbula kojeg zovu čuvarom Bošnjaka u Turskoj: Moramo se ujediniti da bismo opstali

Cazin: Pripadnici SIPA-e uhapsili Admira Hadžipašića