VIDEO - USK: Radnička klasa ne odlazi u raj, ali zato dolazi u zemlje

VIDEO - USK: Radnička klasa ne odlazi u raj, ali zato dolazi u zemlje
- Nedostatak radne snage evidentan je u brojnim oblastima u našoj zemlji pa i u građevinskom sektoru u kojem poslodavci sve teže pronalaze radnike.Veliki broj njih napustio je BiH pronašavši bolje plaćeni posao u Njemačkoj, ali i susjednim državama, Hrvatskoj i Sloveniji. Građevinski radnici odlaze i iz Unsko-sanskog kantona, ne samo zbog malih plata već i nezadovoljstva cjelokupnim ekonomskim i političkim ambijentom...

- Iako je pandemija, radnici i dalje u velikom broju napuštaju BiH tražeći kvalitetna radna mjesta i povoljnije uslove u zemljama EU. Zemlja koja uglavnom zapošljava kvalitetnu radnu snagu iz BiH je Njemačka u kojoj je veliki broj građevinskih radnika iz naše zemlje.

Uslovi rada u Njemačkoj su puno bolji nego u zemljama regije, na primjer u Hrvatskoj, iako u ovoj zemlji daju pristojne uslove rada. Većina kompanija u Hrvatskoj, prema izjavama upućenih, nudi besplatan smještaj i hranu te platu od oko 1.000 KM. Građevinski radnici napuštaju i ovdašnje firme i odlaze u Njemačku, kao i druge zemlje u kojima nalaze bolje plaćen posao i egzistenciju.Prema onom što smo imali priliku čuti i zabilježiti u razgovoru sa našim sagovornicima upućenim u tokove tržišta radne snage, puno je motiva i razloga zbog kojih radnici odlaze.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

VIDEO - USK: Cijene goriva u maloprodaji na benzinskim pumpama značajno su porasle posljednjih dana

USK: Epidemiološka situacija u protekla 24 sata

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

VIDEO - USK: Zanemarljivo mali broj prijava korupcije u zdravstvu

U većini škola u USK-u zbog hladnih učionica skraćeni časovi