VIDEO - USK: Traže povećanje plate za 20%, e-dnevnik može sačekati

VIDEO - USK: Traže povećanje plate za 20%, e-dnevnik može sačekati
Kako bi podržali kolege iz Kantona Sarajevo, sindikati obrazovanja u USK-u su organizirali konferenciju na kojoj su ukazali na nezadovoljstvo stanjem u obrazovnom sistemu kantona.

Mnogo je neriješenih pitanja u obrazovanju Unsko-sanskog kantona, a predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja kažu da je gorući problem ignorantski odnos premijera i resornog ministra. Od juna ove godine predstavnici Sindikata pokušavaju inicirati socijalni dijalog.

„Premijer i ministar obrazovanja ne žele razgovor sa sindikatom. Tu ćete se uvjeriti kad vidite koliko dopisa smo samo poslali sa zahtjevom da razgovaramo o svim problemima i da počnemo rješavati probleme. Međutim, oni se oglušuju o te probleme i rade po svom. Mi to vidimo kao jedan vid diktature - ja radim onako kako ja hoću“, kaže Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja USK-a.

Jedan od zahtjeva Sindikata jeste povećanje plate od 20 posto u skladu s Kolektivnim ugovorom.

„Kažemo da su ljudska prava i radnička prava u USK-u jako narušena jer poskupljenja idu sve do 50 posto, a plate stoje i ne razmišlja se o njihovom povećanju“, navodi Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja USK-a

Sindikati obrazovanja, između ostalog, zahtijevaju izmjene Pedagoških standarda za osnovno obrazovanje, izmjene i dopune Pravilnika o tehnološkom višku te da se vođenje e-dnevnika prolongira za školsku 2022./2023. godinu.

„Ali se zato ima novca za e-dnevnik i za neke stvari za koje ja, iskreno rečeno, ne vidim neku svrhu od koje će učenik imati kvalitetniji nastavni proces“, upozorava Hadžić.

Zahtjevi Sindikata će biti dostavljeni zastupnicima i Vladi USK-a. Rok za odgovor je do decembra. U suprotnom, u novu godinu će krenuti štrajkom.PODIJELI OVU VIJESTTVOJ STAV JE BITAN - KOMENTIRAJ!


MARKETING


MARKETING
POVEZANE VIJESTI

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

Zdravstveni radnici USK od danas održavaju dvosatni štrajk upozorenja

VIDEO - USK: Najavljen generalni štrajk svih zaposlenih u zdravstvu

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

U prihvatnim centrima u USK-u trenutno boravi 857 migranata i izbjeglica