Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Tri kardiologa liječe oko 200.000 stanovnika u USK, na ultrazvuk se čeka od dva do tri mjeseca

Objavljeno

na datum

Oko 200.000 stanovnika Unsko-sanskog kantona ovisi o tri kardiologa, kazao je za portal “Avaza” kardiolog dr. Almir Handanagić, iz kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljhubijankić” u Bihaću.

Bez mogućnosti redovne kontrole

To je takvo stanje po pitanju kadrovske popunjenosti i imamo tri mlađa doktora koji su na subspecijalizaciji. Poslove koji su trenutno u opticaju na odjelu kardiologije, opslužuju trenutna tri kardiologa koja su u radnom odnosu. Pandemija koronavirusa kao i u svim drugim kliničkim centrima i kantonalnim bolnicama uzrokovala je to da se fokus stavio na pacijente koji su opterećeni sa kovid virusom i izolacijama – kaže Handanagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sve toje za posljedicu imalo, kaže Handanagić, da pacijenti prekinu redovne kontrole.

Rezultat toga jeste da su pacijenti, koji su kardiološki pacijenti su bili bez mogućnosti dolaska na redovne svoje kontrole u kradiološke ambulante i na taj način iz jednog razloga pacijenti su se bojali zbog infekcije s kovidom, a iz drugog razloga zato što je bila zabrana rada s ambulantnim pacijentima zbog širenja infekcije – tvrdi Handanagić.

Srčane bolesti
Riječ je o pacijentima koji su imali ranije verificirane srčane bolesti.

Uglavnom su to bila stanja nakon srčanih udara, implantacije stenta, ugradnje bajpasa… Ti pacijenti su bili bez standardnog monitoringa i sad je došlo do tog stanja da oni dolaze u hitne medicinske pomoći, u urgentne centre, jer je došlo do blage destabilizacije, do određenog srčanog popuštanja, jer možda je trebala korekcija terapije ili promjena u terapiji – rekao je dr. Handanagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je rezultat toga da su oni bili zapušteni. Dodao je da se trude da nakon popuštanja mjera, te pacijente poprate kroz ambulante, ali puno ih dolazi i kroz centar urgentne medicine, gdje ih primaju i tretiraju na odjelu.

Čekanje na termin
Na pitanje koliko se čeka na termin kod kardiologa, izjavio je da kada su u pitanju hitna stanja, ona se odmah rješavaju.

Što se tiče standardnih procedura po pitanju liste čekanja, to su pregledi gdje je lista do mjesec dana. Na ultrazvuk se čeka od dva do tri mjeseca. Već smo stigli gotovo sve te liste koje su bile u toku pandemije zaista velike – zaključio je Handanagić za portal „Avaza“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Na Ahiret preselio Beganović (Meho) Adil

Objavljeno

na datum

Administator

Adil Beganović

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 28.03.2024. godine nakon kratke i teške bolesti u 82-oj godini života na Ahiret preselio Beganović (Meho) Adil iz Bihaća.

Dženaza i ukop milog nam rahmetlije će se obaviti u srijedu dana 30.03.2024. godine u 13:00 sati na mezarlucima “HARMANI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Isak, Habibija i Kozlica o modalitetima jačanja sigurnosne saradnje FMUP-a i MUP-a USK

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Adnanom Habibijom i Amelom Kozlicom, zamjenikom direktora Uprave policije tog kantona.

Razgovarano je o sigurnosnoj situaciji na području Federacije BiH, a posebno u Unsko-sanskom kantonu, jačanju saradnje u oblasti ilegalnih migracija kao i o izazovima sa kojima se susreću policijski službenici u Unsko-sanskom kantonu.

Habibibja i Kozlica pohvalili su aktivnosti koje poduzima Isak na unaprjeđenju stanja u oblasti sigurnosti i zahvalili na podršci koju Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) pruža MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je da je dosadašnja saradnja FMUP-a sa MUP-om tog kantona uspješna, te da će se i nadalje jačati i unapređivati, saopćeno je iz FMUP-a.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Tužilaštvo USK: Pravosnažnom presudom bivši načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić osuđen zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo USK

Dana 12.03.2024. godine, Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bihaću kojom je optuženi Zlatko Hujić oglašen krivim za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od (1) jedne godine i istovremeno utvrđeno da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od (3) tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Optuženom se izriče sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načelnika u trajanju od 4 (četiri) godine od dana pravosnažnosti presude.

Ovom presudom oštećenoj Općini Bosanski Petrovac dosuđuje se imovinsko-pravni zahtjev kojim je optuženi Zlatko Hujić obavezan da nadoknadi štetu u ukupnom iznosu od 77.865,90 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na tačku II optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH uvažavanjem žalbe kantonalnog tužioca odnosno Presudom Kantonalnog suda od 12.03.2024. godine ukida se prvostepena presuda Općinskog suda i određuje održavanje pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću kao drugostepenim.

Podsjećamo,u ranije objavljenoj presudi Općinskog suda u Bihaću, a koju je Kantonalni sud u Bihaću i potvrdio dana 12.03.2024.godine Zlatko Hujić osuđen je jer je u periodu od 01.01.2013.godine do 30.06.2013.godine u Bosanskom Petrovcu suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti i suprotno interesima Općine Bosanski Petrovac prekoračio svoje službene dužnosti tako što je usmeno naložio Kecman Nataši, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost Općine Bosanski Petrovac i Suhonjić Safetu, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti da ne izrađuju rješenja uslijed čega nije izvršeno donošenje rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu zbog čega nije izvršena naplata u iznosu od 77.865,90 KM čime je nanesena šteta Općini te čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.stav 1.Krivično zakona Federacije BiH,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu