54 hiljade KM za izgradnju Centra za upravljanje otpadom od Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Međuopćinski projekt

54 hiljade KM za izgradnju Centra za upravljanje otpadom od Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Objavljeno na dan 29.07.2019 - 15:06 | Izvor: USKinfo.ba |


Općina Bosanska Krupa je putem javnog poziva Federalnog ministarstva okoliša i turizma, za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do, osigurala 54.216,75 KM. Ugovor o sufinansiranju projekta načelnik Armin Halitović danas je potpisao sa ministricom Editom Đapo.

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do je međuopćinski projekt Bosanske Krupe, Bužima i Cazina čiju su realizaciju u prvoj fazi, koja je podrazumijevala izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu cestovne mostne vage, te potpisivanje sporazuma o uspostavi zajedničkog centra,  pomogli Švicarska agencija za razvoj (SDC) i Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP).

„Vrijednost projekta s kojim smo aplicirali kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma je preko 166 hiljada. Dobili smo skoro 55 hiljada i zadovoljni smo. Sve smo bliži cilju da profesionaliziramo i dovedemo u funkciju reciklažno dvorište, uspostavimo zajednički Centar za upravljanje otpadom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja i osigurati sredstva za finalizaciju projekta“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Godišnja količina otpada u Cazinu je 15.978,76 m³, u Bosanskoj Krupi 7.204,20 m³, a u Bužimu 3.571,44 m³. Dovoljan je to razlog da ove lokalne zajednice krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar će imati pretovarnu i reciklažnu stanicu što će omogućiti sortiranje i iskorištavanje otpada, dok će se samo potpuno beskoristan voziti na drugu deponiju.

U prvoj fazi Centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda Centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze Centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!