Akcija Kolt: Prodavali bazno ulje kao eurodizel?

BiH

Akcija Kolt: Prodavali bazno ulje kao eurodizel?

Objavljeno na dan 01.02.2016 - 10:52 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske, u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje BiH priveli su 12 osoba i obavljaju pretrese na više lokacija, na području Banje Luke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

Akcija u predmetu kodnog naziva Kolt, usmjerena je prema više osumnjičenih osoba koje su pod istragom zbog organiziranog kriminala, u vezi s kaznenim djelima porezne utaje, zloupotrebe ovlasti u privredi i obmanjivanja kupaca, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi članovima organizirane kriminalne skupine i nanošenja štete budžetu BiH u velikim iznosima.

Osumnjičeni u akciji Kolt su pod istragom zbog organiziranog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao eurodizel iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također, prouzročili i ekološko zagađenje.

Istragom je utvrđeno, da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizirane kriminalne skupine, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, te su prouzročili štetu kupcima, jer upotreba navedenog goriva šteti motorima suvremenih vozila.
 
Tužilaštvo BiH i službenici MUP-a RS-a i UIO BiH proveli su dugu i temeljitu istragu i prikupili dokaze, koji dokazuju ulogu osumnjičenih u izvršenju kaznenog djela. Nakon privođenja i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocima, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!