Ako u ovoj državi ostanete bez posla, nećete se mnogo zabrinuti

RAJ NA ZEMLJI

Ako u ovoj državi ostanete bez posla, nećete se mnogo zabrinuti

Objavljeno na dan 20.12.2019 - 07:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Švedska, u kojoj postoje službe koje se bave nalaženjem odgovarajućeg posla za one koji su dobili otkaz, pronašla je do sada najbolji sistem za ponovno zapošljavanje.

Dobivanje otkaza nikad nije ugodno iskustvo, ali je u Švedskoj mnogo olakšano jer tamošnji "sistem tranzicije" osigurava vam mnogo više od ponovnog stajanja na svoje noge.

Ovaj jedinstveni sistem omogućuje vam uvidjeti u čemu ste najbolji i pomaže vam naći posao bolji od onog koji ste imali. Radi se o privatnim socijalnim službama koje postoje širom zemlje, a koje plaćaju kompanije kojima je potreban pravi radnik. Radnik koji je ostao bez posla ide kod trenera koji ga podučava u skladu s njegovim vještinama i ambicijama. U Švedskoj trenutno postoji 16 ovakvih organizacija i svaka od njih pokriva različiti sektor ekonomije, piše BBC.

Baš zbog ovog revolucionarnog sistema Švedska je najbolja u ponovnom zapošljavanju onih koji su ostali bez posla - oko 90 posto radnika nađe posao za manje od godinu dana. To je mnogo veći prosjek nego u Francuskoj i Portugalu, gdje se samo 30 posto njih ponovo zaposli u roku od godine dana.

"Savjeti za osiguravanje posla" pomažu radnicima unaprijediti svoje vještine, odbaciti zastarjela znanja i savladati izazove određene industrije u kojoj žele raditi.

Većina Šveđana koja prolazi kroz proces tranzicije nađe novi posao u roku od šest mjeseci, a prema službenim podacima, oni mlađi od 30 godina na sljedećem poslu imaju veću plaću.

U ovoj zemlji poslodavci plaćaju 0,3 posto svoje ukupne zarade savjetima za osiguravanje posla, što je neka vrsta osiguravajuće police da će naći odgovarajućeg radnika.

Vlada Švedske ne sudjeluje u sporazumima između savjeta i poslodavaca. Ona sa svoje strane nudi pomoć onima koji su ostali bez posla u razdoblju od pet godina, bez obzira na to bave li savjeti njima.

Javni servis za zapošljavanje u Švedskoj funkcionira drugačije nego privatni savjeti za osiguravanje posla. U njemu je veliki broj onih koji su dugo nezaposleni i onih koji nemaju nikakvog iskustva i koji tek traže svoj prvi posao - od kojih su većina mladi sa srednjim obrazovanjem ili novopridošli useljenici. S druge strane, savjeti se koncentriraju na unaprjeđivanje postojećih vještina i nalaženje novih mjesta za one koji su već bili na tržištu rada.

U usporedbi sa sistemima u drugim europskim zemljama, švedski je veoma efikasan i privukao je pažnju cijelog svijeta. Najsličniji sistem ovom ima Njemačka, u kojoj one koje su ostali bez posla finansira djelomično poslodavac, a djelomično država. Ipak, ovo važi samo za velike kompanije, pa se trenutni programi u Europi češće fokusiraju na izbjegavanje otkaza, što se postiže smanjenjem plaće ili broja radnih sati.

U većini zemalja svijeta ne postoji druga pomoć onima koji su ostali bez posla osim pomoći koju nudi država.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!