Ako želi u EU Srbija mora priznati genocid - Kritike zbog Srebrenice, danas izglasavanje rezolucije u Evropskom parlamentu

NE PRIZNAJU GENOCID

Ako želi u EU Srbija mora priznati genocid - Kritike zbog Srebrenice, danas izglasavanje rezolucije u Evropskom parlamentu

Objavljeno na dan 29.11.2018 - 08:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnici Evropskog parlamenta na jučerašnjoj raspravi u velikom broju osudili su uvođenje taksi na Kosovu na robu iz Srbije i BiH, no istaknuto je i žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici.
Sve to trebalo bi stajati u rezoluciji o Izvještaju o napretku Srbije, o kojoj će se glasati danas u Evropskom parlamentu.

Na nacrt koji je sačinio izvjestilac za Srbiju David McAllister podneseno je ukupno 239 amandmana.

Cristian Dan Preda iz Evropske narodne partije kaže da bi želio vidjeti Srbiju u EU članstvu do 2025. godine, ali je upozorio da mnogo posla ostaje da se uradi.

"Izgleda da je dijalog s Кosovom fundamentalno pitanje i da tamo postoje prepreke i nazadovanja zbog odluke Кosova da uvede takse na robu koja dolazi iz Srbije", poručio je Dan Preda.

Naglasio je zabrinutnost što najviši srpski zvaničnici ne prihvataju odluke Suda u Hagu i masakr u Srebrenici ne karakterišu kao genocid.

Poslanica evropskih Socijaldemokrata Tanja Fajon navodi da postoji razlika između onoga što piše u EU dokumentima i stvarne situacije u zemlji.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!