Aktuelizirana priča o gradnji onkološkog centra u Bihaću

USK

Aktuelizirana priča o gradnji onkološkog centra u Bihaću

Objavljeno na dan 27.10.2021 - 10:01 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba


Predstavnici Gradske uprave Bihać i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) na jučerašnjim su sastancima s predstavnicima Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini aktuelizirali priču o eventualnoj gradnji onkološkog centra u gradu na Uni.

Radi se o projektu koji je urađen zajedno s Asocijacijom građana Francuske i BiH "Potencijal 3.0", a njegova vrijednost je oko 90 miliona eura.

- Već jednom smo prezentirali projekt pred Evropskom komisijom, a s predstavnicima Ambasade Republike Francuske smo razgovarali i tražili pomoć prilikom lobiranja i apliciranja prema evropskim fondovima. Inače, zagovornik projekta je upravo francuski državljanin Jean Eve, pa se nadamo da ćemo uz podršku tako uticajnih prijatelja uspjeti realizirati zamišljeno - jer nam je to nažalost neophodno - izjavio je ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić.

Na osnovu brojnih istraživanja i podataka, utvrđeno je da veliki broj stanovnika ovog kantona obolijeva od kancerogenih bolesti, dok su najbliži referentni centri za liječenje onkoloških pacijenata u Zagrebu, Tuzli i Sarajevu.

-Sve su ovo razlozi zbog kojih će francuska država podržati i pomoći eventualnu realizaciju ovog projekta, odnosno izgradnju svojevrsnog onkološkog centra u Bihaću. Zainteresirani smo i za saradnju u drugim oblastima, naročito kulture i promocije francuskog jezika - riječi su savjetnika u Ambasadi Francuske Jeana Cristophea Thiabauda.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je kako će Grad Bihać podržati ovaj projekt u skladu s vlastitim mogućnostima i ovlastima.

-Spremni smo osigurati zemljište i sve potrebne dozvole za gradnju i upotrebu objekta, što uopšte nije mala stavka. Također, maksimalno ćemo se angažirati i na osiguranju podrške svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini - kazao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!