Marketing USKinfo.ba
Aleksandar Trifunović: Žao mi konja

Ja mislim

Aleksandar Trifunović: Žao mi konja

Objavljeno na dan 04.12.2017 - 14:43 | Izvor: USKinfo.ba | 6yka.com


Cijeli svijet trči za vremenom pokušavajući da ga uhvati, a mi bi da ga zaustavimo

Vozim se iz Sarajeva kući i slušam vijesti.

Hrvati, što u Bosni, što u Hrvatskoj, jednoglasno osuđuju presudu Haškog suda, gotovo jednako euforično kao što su slavili oslobađajuću presudu istog tog suda Gotovini.

A u vijestima vodećih stranih medija, koje sam pratio u Švajcarskoj prošle sedmice, nakon presude generalu Mladiću, idu podsjećanja slikom na rat i dijelove optužnice, nakon čega idu slike današnjice, mladih ljudi, koji nisu bili ni rođeni u vrijeme rata, kako se okupljaju sa slikama generala podržavajući ga.

Hrvatski Sabor danas, kao i Predsjednik RS Milorad Dodik prošle sedmice, odbacuju navode optužnice protiv svojih "heroja".

I sa malo pokazanog interesa za Balkan u evropskim i svjetskim medijima, njihov zaključak je da se ovdje ratni zločinci podržavaju.

Slika je to koju će teško biti izbrisati u godinama ispred nas. Stiče se utisak da nikom iz politike i društva nije stalo da mijenja odnos prema ratu, zavučeni u betonirane ćoškove viktimizacije i pobjede istovremeno. Ovdašnji lideri nisu blesavi da izgube zlatnu koku nacionalizma koja štiti njihov politički neuspjeh na svim poljima.

Tek pokoji disonantni ton u medijima konstatuje sraman i kukavički odnos prema prošlosti, a oni koji tako razmišljaju bivaju napadnuti i prokazani kao izdajnici, plaćenici, neprijatelji naroda...

Penjem se uz Vlašić i ne vjerujem svojim očima, čovjek je za golf dvojku vezao konja i vuče ga uzbrdo. Najbolja slika ovog društva. Cijeli svijet trči za vremenom pokušavajući da ga uhvati, a mi bismo htjeli vrijeme da zaustavimo. Ne samo da ga zaustavimo, nego da ga vratimo unazad, sve do srednjeg vijeka. Da se organizujemo u plemena i da se koljemo i nabadamo.

Kontra života i budućnosti, čineći tako grijeh jednako velik prema mrtvima, živima i onima što bi se mogli nekad ovdje roditi.

Žao mi konja.

Tekstovi u rubrici Ja mislim odražavaju stavove autora, a ne nužno i redakcije USKinfo.ba


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!