Alen Islamović : Svako živi u svojoj koži i odgovara za nju

za Faktor

Alen Islamović : Svako živi u svojoj koži i odgovara za nju

Objavljeno na dan 05.12.2017 - 22:25 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


"Bijelo dugme" je nedavno okončalo uspješnu turneju u Americi. Goran Bregović i njegov "Orkestar za"svadbe i sahrane", Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa obradovali su fanove koncertima u tri grada i napravili fantastičnu atmosferu, a na nastupe se stizalo iz svih dijelova zemlje.

Po povratku iz SAD-a razgovarali smo sa Alenom Islamovićem, koji nam je donio utiske sa koncerata, ali, i dok ispraćamo ovu, otkrio planove grupe za narednu godinu.

- Turneja po Australiji početkom novembra bila je odlična, uz dobru organizaciju. Posjetili smo tri grada, Sydney, Perth i Melbourne, gdje nas je vidjelo oko 15 hiljada ljudi. Američka turneja također je jako dobro prošla. Bili smo u Chicagu, Atlanti i New Jerseyju. Priča oko "Bijelog dugmeta" će se nastaviti, već za 2018. godinu imamo potpisane ugovore za oko 30 koncerata. Svi smo zaključili da ćemo nastaviti svirati, jer ima još gradova u kojima "Bijelo dugme" nije bilo da odsvira svoje najpopularnije pjesme. Tako ćemo nastaviti raditi i u narednoj godini. Doček Nove godine sviramo u Budvi na trgu i pozivamo sve naše fanove da dođu u Crnu Goru. Bit će zabavno, a pripremamo i neka iznenađenja - kaže Islamović na početku razgovora.

Iako se puno spekulisalo o koncertu u Sarajevu, koji se trebao desiti ove godine, do njega nije došlo.

- Istina je da je Sarajevo bilo u priči i u ovoj godini na izmaku, ali nekako se nisu poklopili termini. Po informacijama koje ja imam, koncert u Sarajevu sigurno će biti u 2018, ako bude neko vrijeme, najvjerovatnije u augustu ili septembru - otkriva pjevač.

Atmosfera na svakom koncertu "Dugmića" je odlična, a, kako kaže Alen, svi su uštimana ekipa i dobro se slažu, što se može primijetiti i na nastupima.

- Trenutna formacija "Bijelog dugmeta" odlično funkcionira. Zna se ko šta radi i šta treba da radi. I dalje sam u dobrim odnosima sa ostalim članovima nekadašnje postave grupe, ali nisam imao priliku da ih sretnem. Samo što nas je vrijeme razdvojilo i malo pregazilo. Kada bi se sreli i čuli, ja bih se sasvim normalno ponašao, ostao sam u korektnim odnosima sa svima, to su sve meni dragi ljudi - govori Islamović.

Njegov duet sa Indirom Radić svojevremeno je iznenadio javnost zbog tog, do tada nespojivog folk i rok zvuka, iako je postigao veliki uspjeh. Sada su dueti repera, rokera i narodnjaka postali svojevrsni trend.

- Ja sam bio preteča tih dueta kada sam još 1989. snimio pjesmu sa Brenom, mada su me isto kritikovali zbog toga. Ta pjesma je preokrenula neke stvari i potaknula mnoge ljude koji se bave folk muzikom da prošire svoje vidike, i da se malo više druže sa rokerima. Ušao sam u taj svijet folka zato što se tu pojavljuje dosta dobrih pjesama. Ne osuđujem folk i ne nazivam ga odvratnim, kao ni ostale žanrove, samo upijam dobre pjesme i ako ih želim raditi, to je moja dobra volja. Volim da eksperimentišem i istražujem. Kada bi se pojavio neki operni pjevač da želi uraditi duet sa mnom, uhvatio bih se u koštac i sa tim izazovom, i, mada ne znam čitati note, imam apsolutno stopostotni sluh. Ne bih se bojao ni toga - poručuje pjevač.

Pitali smo ga da prokomentira potez Tife koji je na ramenu istetovirao grb Srbije, što se vidi na snimku sa jednog od koncerata grupe.

- Na koncertima ne gledam okolo, nemam tu naviku. Koncentriram se na publiku koja je došla tu da čuje naše pjesme. Nisam obraćao na to pažnju, niti obraćam pažnju na to ko šta nosi, oblači i radi. Ne mogu to komentarisati, to je njegova koža, on može sa svojom kožom raditi šta hoće. Svako živi u svojoj koži i odgovara za nju, i smiješno je komentirati tuđa djela. Niti želim, niti razmišljam o tome. Moj je posao uzeti mikrofon, otpjevati svaki koncert, pokloniti se toj divnoj publici koja je došla na njega, pozdraviti je od srca i otići dalje svojim putem - iskren je Alen.

Pjevač se od prošle godine posvetio i poljoprivredi te postao vlasnik plantaže lješnika u rodnom Bihaću.

- Ove godine sam iz Engleske uvezao negdje oko 200 komada engleskih kontinentalnih lješnika koje ćemo pokušati uzgojiti pored Une. Ostalih 1.300 sadnica ide jako dobro, pripremili smo ih za zimu, obavili smo sve što treba, nagnojili ih i pošpricali. Ova godina bila je teška za njih zbog suša i visokih temperatura koje su u Bihaću išle i do 35 stepeni, što nije zabilježeno na tom kontinentalnom dijelu. Tako da ćemo sljedeće sezone biti spremniji, iskopaćemo vlastite bunare na plantažama i napraviti jedno veće akumulaciono jezero sa oko 20 hiljada litara vode. Imat ćemo spremnu vodu kojom ćemo se boriti protiv suše. Voda će biti korištena iz rijeke Une. To je jedno eko čisto bogatstvo koje imamo i koje ja želim da koristim da dođem do eko lješnika koji niko do sada nije pokušao uzgojiti u slivu rijeke Une - zaključuje Islamović.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!