Ambasada SAD-a: Postoje dokazi da je Špirić uključen u korupciju i da je ometao javne procese

Teške optužbe

Ambasada SAD-a: Postoje dokazi da je Špirić uključen u korupciju i da je ometao javne procese

Objavljeno na dan 11.09.2018 - 14:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Povodom uvođenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potpredsjedniku SNSD-a i zastupniku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, kontaktirali smo i Ambasadu SAD-a u Sarajevu, gdje nam je iz Ureda za odnose s javnošću rečeno da postoje dokazi da je Špirić ostvario korist od korupcije te da je ometao javne procese.

"Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", poručeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodaju da kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove porodice budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD.

"Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utječe na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese, kako Sjedinjenih Američkih Država tako i partnerskih zemalja. S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznate o tome koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti. Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije", zaključuje se u odgovoru ambasade na naš upit.

Odluku State Departmenta o uvođenju sankcija Špiriću pročitajte ovdje.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!