Američka agencija: Treća doza Pfizer vakcina nije potrebna osobama mlađim od 65 godina

Nema dovoljno dokaza

Američka agencija: Treća doza Pfizer vakcina nije potrebna osobama mlađim od 65 godina

Objavljeno na dan 18.09.2021 - 16:25 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) organizovala je raspravu o važnosti i potrebi uvođenja u upotrebu treće doze Pfizer vakcina te je ocijenjeno kako se ona preporučuje samo za starije od 65 godina.

Kako su naveli zvaničnici FDA, trenutno ne postoji dovoljno dokaza koji bi pokazali da su treće doze Pfizer vakcina odnosno tzv. pojačivači potrebni osobama mlađim od 65 godina.

Osim starijih od 65 godina, FDA je ocijenila kako su treće doze preporučljive samo osobama koje su izložene većem riziku od zaraze kao i općenito osobama koje zbog svog zdravstvenog stanja spadaju u rizičnu kategoriju.

"Među onima koji su ocijenjeni kao osobe pod visokim rizikom su zdravstveni radnici kao i druge osobe koje su izlažu virusu tokom rada", saopćili su članovi odbora.

Nakon saopćenja Američke uprave za hranu i lijekove, oglasili su se i iz kompanije Pfizer te su se zahvalili odboru na pažljivoj procjeni i analizi aktuelnih podataka.

"Radit ćemo u saradnji s FDA-om na rješavanju pitanja budući da i dalje vjerujemo u dobrobiti treće doze za širu populaciju", rekla je Kathrin Jansen, voditeljica istraživanja i razvoja vakcina u kompaniji Pfizer.

Odluka Američke uprave za hranu i lijekove naišla je na oprečna mišljenja i među naučnicima. Dekanesa Medicinskog fakulteta u Chicagu i članica odbora Archana Chatterjee rekla je kako je ova odluka pokazala da je FDA u potpunosti nezavisno tijelo.

S druge strane, profesor Andrew Noymer je mišljenja kako odluka FDA nije ispravna te da se o ovom pitanju treba još raspravljati.

"Mislim da je odluka da se ne odobre treće doze za osobe od 16 do 64 godine velika greška", rekao je Noymer.

Foto: EPA-EFE

Iako FDA od odbora nije tražila odgovor na ovo pitanje, ono što se jednostavno nametalo u javnosti jeste i pitanje da li je moralno da Sjedinjene Američke Države krenu s uvođenjem treće doze vakcine u trenutkukada veliki broj populacije u svijetu nije dobio nijednu dozu.

Britanski naučni časopis The Lancet u ponedjeljak je saopćio da iako je globalna ponuda ograničena, Sjedinjene Američke Države, ali i druge države, trebale bi se fokusirati na vakcinaciju osoba koje nisu do sada primile nijednu dozu.

Osim argumenta da je to moralno ispravna stvar, iz The Lanceta su naglasili kako bi vakcinacija što više stanovnika značajno smanjila mogućnosti za razvoj novih varijanti virusa.

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!