Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor

ZAKON O DOPRINOSIMA

Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor

Objavljeno na dan 03.10.2019 - 09:25 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Američka trgovačka komora AmCham BiH podržala je amandman BIT Alijanse na prijedlog Zakona o doprinosima FBiH te smatra da je ovo pitanje od strateškog značaja kako za IT sektor u BiH tako i za cjelokupni razvoj ekonomije i društva uopće.

U dopisu Parlamentu FBiH ističu da smatraju da je neophodno državna intervencija Zakona o doprinosima FBiH radi poboljšanja uslova rada, te spriječavanja odlaska visokokvalificirane radne snage iz BiH, pogotovo u segmentu ekspandirajućih i konkuretnih industrija.

BIT Alijansa, organizacija koja okuplja 60 najvećih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.000 visokokvalificiranih osoba uložila je amandman u Federalnom parlamentu koji u narednom periodu treba da usvoji ova zakonska rješenja.

U članu 17. prijedloga Zakona o doprinosima traže da se izuzmu radnici zaposleni u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH.

"Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, za radnike zaposlene u IT industriji kojima seisplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH, mjesečna osnovica za obračun doprinosa predstavlja iznos neto plate isplaćene u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona, pod uslovom da je neto plata povećana u visini od 15 do 20 posto u odnosu na iznos prosječne neto plate isplaćene tom radniku u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona. U svakoj narednoj godini osnovica ostaje ista, osim za slučaj dodatnog povećanja neto plate kada će osnovica predstavljati iznos od 90 posto prosječne neto plate isplaćene u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, s tim što dodatno povećanje prosječne neto plate isplaćene može biti maksimalno 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. postojeći stav (10) postaje stav (11)", stoji u amandmanu.

Iz AmCham navode da podržavaju amandman jer kompanijama okupljenim u njihovom članstvu od enormnog značaja stabilan i održiv razvoj IT sektora, s obzirom da ovaj sektor predstavlja jedan od ključnih pokretača evropske ekonomije.

"Odlazak visokokvalificarne radne snage koja stvara dodatni prihod za BiH kroz softverske proizvode i usluge dodanom vrijednošću, vjerujemo da će unazaditi strateški razvoj cijele BiH", kaže se u dopisu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!