Marketing USKinfo.ba
 Američke vlasti će ublažiti sankcije Huaweiju, ali tehno gigant ostaje na crnoj listi

TRUMP POPUSTIO

Američke vlasti će ublažiti sankcije Huaweiju, ali tehno gigant ostaje na crnoj listi

Objavljeno na dan 11.07.2019 - 07:25 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Administracija Donalda Trumpa, lidera Sjedinjenih Američkih Država, pojasnila je kako planira ublažiti ograničenja za američke kompanije koje trguju sa Huaweijem.

Američki zvaničnici izjavili da će kineski tehnološki gigant ostati na crnoj listi Ministarstva trgovine SAD-a, ali da će licence za trgovinu sa ovom kompanijom biti izdate pod određenim okolnostima. 

Huawei je na američku crnu listu stavljen u maju ove godine, što znači da američke kompanije ne mogu kineskom gigantu prodavati tehnologiju bez odobrenja vlade.

U govoru koji je jučer objavio New York Times, američki sekretar za trgovinu Wilbur Ross izjavio je da će njegovo odjeljenje izdavati licence tamo gdje ne postoji prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD-a. 

Direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće, Larry Kudlow, izjavio je da su SAD "otvorile vrata i malo popustile" kada je riječ o zahtjevima za licenciranje prema Ministarstvu trgovine SAD-a.

On je dodao da američka vlada neće kupovati Huaweijeve dijelove i proizvode. Kako piše Financial Times, Kudlow je također upozorio kako je namjera da popuštanje zahtjevima traje ograničeni vremenski period, stvarajući mogućnost da se ograničenja mogu ponovno nametnuti ako trgovinski razgovori posustanu. 

Podsjećamo, Trump je nakon prošlomjesečnog sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jipingom kazao kako će dvije zemlje nastaviti njihove trgovinske razgovore.

Međutim, i dalje ostaje pitanje o tome koje komponente ili tehnologija Huaweija predstavljaju prijetnje američkoj nacionalnoj sgurnosti.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!