Američki brod ispalio hice upozorenja prema iranskim čamcima

RIZIČNO PONAŠANJE

Američki brod ispalio hice upozorenja prema iranskim čamcima

Objavljeno na dan 11.05.2021 - 08:41 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Brod američke obalne straže ispalio je upozoravajuće hice na iranske čamce koji su se približili američkim pomorskim brodovima u Hormuškom moreuzu, saopćio je Pentagon.

Pentagon je naveo da je 13 brzih čamaca iz mornarice Islamske revolucionarne garde (IRGCN) u ponedjeljak prišlo na 140 metara od američkih brodova. Iranska plovila su napustila prostor nakon 30 ispaljenih hitaca. Ovo je drugi takav incident u regiji u dvije sedmice.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby optužio je iranske čamce da "djeluju vrlo agresivno" u blizini američkih vojnih brodova koji su pratili podmornicu USS Georgia.

"To je nesigurno, neprofesionalno. To je vrsta aktivnosti koja može dovesti do toga da neko nastrada i može dovesti do stvarne pogrešne procjene tamo u regiji", rekao je, dodavši da "to ne služi ničijim interesima".Iz Irana nije bilo komentara.

Hormuški moreuz, uski kanal u zaljevskoj regiji, jedan je od najvažnijih svjetskih brodskih puteva. Posljednjih godina je u središtu rastućih napetosti između Irana i zapadnih zemalja - uključujući SAD.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!