Američki učitelji moraju biti obeštećeni sa 185 miliona dolara nakon što su tužili Monsanto

Odluka suda

Američki učitelji moraju biti obeštećeni sa 185 miliona dolara nakon što su tužili Monsanto

Objavljeno na dan 30.07.2021 - 10:59 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sud u američkoj saveznoj državi Washington je presudio da tri prosvjetna radnika, koji su tužili kompaniju Monsanto, budu obeštećeni sa 185 miliona dolara.

Iz advokatske kancelarije Friedman Rubin, koja je zastupala učitelje, su saopćili da je porota odlučila da konačnu presudu donese viši sud okruga King. Učitelji, koji su radili u Obrazovnom centru Sky Valley (SVEC) u Monroeu, tvrde da im je mozak oštećen zbog toga što su bili izloženi utjecaju polihloriranog bifenila (PCB), a koji se nalazio u fluorescentnom osvjetljenju škole.

Advokat učitelja Rick Friedman je ocijenio da je presuda, kako je rekao, veliki korak u insistiranju na Monsantovoj odgovornosti. Iz njemačke kompanije Bayer, u čijem je Monsanto vlasništvu od 2018. godine, su poručili da im presuda nije prihvatljiva i da će se vjerovatno žaliti na nju.

"Neosporni dokazi u ovom predmetu ne idu u prilog tvrdnji da su učitelji bili izloženi nesigurnim količinama PCB-a u Obrazovnom centru Sky Valley ili da je izlaganje njegovom utjecaju moglo uzrokovati oštećenja koja su oni naveli", izjavila je Bayerova glasnogovornica Susan Skiles Lukes.

U ovoj kompaniji su istakli da su predmet tužbe proizvodi za koje tvrde da ih već 40 godina ne proizvode.

Ovo je prvi od 22 sudska procesa, a koji se odnose na učitelje, roditelje i učenike koji su boravili u spomenutom obrazovnom centru.

Agencija Associated Press (AP) je u novinarskoj istrazi, provedenoj prije dvije godine, utvrdila da i 40 godina nakon zabrane u američkim školama i drugim institucijama za djecu postoji fluorescentna rasvjeta koja sadrži po zdravlje opasni PCB. Zabranjena je zbog zabrinutosti da može uzrokovati rak i druga oboljenja.

Mnoge starije građevine su napravljene od materijala koji sadrži PCB, pa i u količinama iznad dozvoljenih. PCB je proizvodio Monsanto, a koristio se do 1979. godine, kada je u SAD-u zabranjen, piše AP.

Foto: Foto: EPA-EFE

 

 TAGOVI
SAD

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!