Amerikanci deportovali teroristu: Kladuščanin Ibro Ćufurović stigao u BiH

Ratovao za ISIL

Amerikanci deportovali teroristu: Kladuščanin Ibro Ćufurović stigao u BiH

Objavljeno na dan 20.04.2019 - 08:43 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Muškarac I. Ć. (24) koji je osumnjičen za krivična djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, deportiran je u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

"Avaz" iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH saznaje da je riječ o Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše kojeg su snage sirijskog demokratskog fronta zarobile prije dva mjeseca. Njega su zračne snage SAD sinoć isporučile Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je preuzela SIPA i predala Sudskoj policiji.

U skladu s međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i drugim povezanim rezolucijama te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovina obavezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Antiterorističkoj koaliciji, Tužilaštvo BiH je, u saradnji s Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji s vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica prema naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno rješenje o određivanju pritvora i isti je od službenika Sudske policije Suda BiH proveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom. 

Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!