Amfilohije o hapšenju sveštenika: Pozivaju na građanski rat

Region

Amfilohije o hapšenju sveštenika: Pozivaju na građanski rat

Objavljeno na dan 15.05.2020 - 14:32 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije, ocijenio je danas da vlast Crne Gore "poziva na građanski rat".

Mitropolit je ponovio da je trebalo da on bude "utamničen", umjesto episkopa Joanikija zadržanog u policiji zbog organizovanja masovne ovosedmične litije u Nikšiću uprkos zabrani javnih skupova zbog pandemije.

Građani su se jutros okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću kako bi dali podršku episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i još sedmorici sveštenika kojima je zbog litije određeno zadržavanje do 72 sata.

"Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita", rekao je Amfilohije o sebi.

Iznio je da je Joanikije "do posljednjeg trenutka" bio za to da sveštenici ne izlaze na ulice, ali su izašli "kada je vidio u kojem su broju građani došli" na litiju.

Amfilohije je poručio vlastima Crne Gore da odmah oslobode zadržane sveštenike, "ako misle na budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda".

Mitropolit SPC-a je ocijenio da vlast Crne Gore hapšenjem sveštenika "priprema građanski rat", poručivši da je vrijeme da se "prekinu bratoubistva".

Upitan šta će biti ukoliko se sveštenici budu zadržani u pritvoru, Amfilohije je kazao da je "uvjeren da će preovladati razum i mudrost" i da će oni biti pušteni na slobodu.

Sinoć je u nekoliko gradova Crne Gore ponovo bilo masovnih skupova sa zahtjevom da se iz pritvora puste sveštenici, a u srijedu je bilo i hapšenja učesnika takvih skupova u Pljevljima i Nikšiću gdje je bilo sukoba policije s vjernicima SPC-a. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!