Amputirane joj šake i noge zbog sepse uzrokovane kontaktom s psećom pljuvačkom

!

Amputirane joj šake i noge zbog sepse uzrokovane kontaktom s psećom pljuvačkom

Objavljeno na dan 05.08.2019 - 10:46 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Amerikanki Marie Trainer su amputirane šake i noge zbog sepse uzrokovane kontaktom s psećom pljuvačkom, piše portal LadBible.

Pljuvačka je sadržavala rijetku bakteriju kojom se Marie zarazila. U bolnici je bila hospitalizirana skoro 80 dana. Bila je životno ugrožena.

Za televizijsku stanicu Fox 8 u Ohio gdje živi je ispričala šta joj se dešavalo.

Kako je kazala, osjetila je nemoć zbog koje je bila primorana da leži. Po smještanju u bolnicu, uslijedila je amputacija. Probudila se deset dana nakon amputacije.

"Nakon što sam se probudila, nisam znala gdje sam. Bilo je vrlo teško suočiti se s tim da su vam šake i noge amputirane", rekla je.

Marie se zarazila bakterijom capnocytophaga koja je bila u pljuvački njenog psa.
Simptome oboljenja je osjetila nakon što se sa svojim suprugom Matthewom vratila sa ljetovanja na Karibima. Prvo je osjetila bolove u leđima, da bi potom uslijedile nagle promjene temperature tijela.

U bolnicu je smještena kada se stanje već pogoršavalo.

Stažistkinja u bolnici gdje je zbrinuta i pastorka od Marie Gina Premer je istakla da se njeno zdravstveno stanje brzo pogoršavalo. Bila je u medicinskoj komi, a u međuvremenu se pojavila gangrena.

Capnocytophaga se nalazi u pljuvački mnogih pasa i mačaka. Doktorica Maragaret Kobe je upozorila da se bakterija može prenijeti ugrizom ili samo kontaktom s pljuvačkom ovih životinja.

"Riječ je o bakterijama koje su vrlo opasne. Vrlo brzo mogu ugroziti vaš imunološki sistem i napraviti grozne stvari", ukazala je.

Marie ima dva psa i vjerovatno je jedan od njih imao tu bakteriju koja uzrokuje ugruške u krvi. Samim tim je protok krvi otežan ili, u najgorem slučaju onemogućen. Da joj šake i noge nisu amputirani, vjerovatno bi preminula.

Doktorica Kobe je naglasila da je ovakva reakcija na bakteriju rijetka kod ljudi, navodi LadBible.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!