ANALIZA: Kako je Fazlić dobio tako uvjerljivo: SDA radila za sviju, Šuhret pobijedio na 66 biračkih mjesta

Lokalni izbori 2020

ANALIZA: Kako je Fazlić dobio tako uvjerljivo: SDA radila za sviju, Šuhret pobijedio na 66 biračkih mjesta

Objavljeno na dan 17.11.2020 - 11:59 | Izvor: USKinfo.ba |


U nedjelju su u Bosni i Hercegovini održani Lokalni izbori. Birali su i građani Unsko-sanskog kantona i to na 360 biračkih mjesta. Posebno je zanimljivo bilo u Bihaću jer se za poziciju gradonačelnika borilo čak osam kandidata.

I zanimljivo je bilo negdje do 19:15 jer je već tad postalo jasno da je trenutni gradonačelnik Šuhret Fazlić "pomeo" konkurenciju.

Do sada je obrađeno 90 od 91 biračkog mjesta, a Fazlić je pobijedio na čak 66 mjesta.

On je osvojio 9620 glasova ili 44,72%, drugi je bio Emdžad Galijašević sa 3884 glasa ili 18,06%. Treći je bio kandidat SDA Samir Muminović sa 3500 glasova ili 16,27%.

Ovaj rezultat govori i da je kandidat SDA više bio Emdžad Galijašević, nego Samir Muminović.


I ptice na grani znaju za obračune unutar Stranke demokratske akcije i rijetko gdje imaju situaciju kakvu imaju u Bihaću. To govore i oni sami. Upravo Samir Muminović, bio je prilika za ujedinjenje struja u stranci. Koliko se u tome uspjelo, pokazuje izborni rezultat.

SDA je izgubila neka biračka mjesta na kojima je tradicionalno pobjeđivala.

Od tri biračka mjesta na Brekovici, Fazlić im je "oteo" jedno, dok je na dva pobijedio Samir Muminović.

Ovojio je Šuhret i oba mjesta u Bakšaišu, a Samir je na jednom od ta dva biračka mjesta bio tek 6-ti po redu. Manje glasova od SDA-ovog kandidata dobili su samo Ramić i Kečanović.

Fazlić je dobio i u Malom Lugu, Velikom Založju. Čekrlijama, Čavkićima, Pokoju, Jablanskoj, Ružici, Ribiću, Pritoci, Ripču, Golubiću, Ćukovima.

Dobio je Fazlić i sva tri mjesta na Izačiću, pobijedio na biračkom mjestu Papari, Klokot, Kamenica. Očekivano, dobio je i na svim biračkim mjestima u gradu.


Zanimljivo je bilo u dvije mjesne zajednice iz kojih dolaze kandidati sa najvećim brojem glasova.

Fazlić je na biračkom mjestu Sokolac dobio 81% glasova od svih prebrojenih, dok je Emdžad u Kulen-Vakufu dobio 72% podrške od svih glasova.

Galijašević je pobijedio u Vedrom Polju, Žegaru, Zavalju, Kraljama, Orašcu (dva mjesta), Gati (dva mjesta), Martinbrodu, Orašcu (2 mjesta) , Vikićima

Muminović je pobijedio na dva mjesta u Brekovici, jednom u Gati, dva mjesta u Turiji, Spahićima, Jezeru, na dva mjesta u Srbljanima, te u Vrsti i Vikićima.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!