Andrej Plenković: Nakon usvojenog paketa kući donosimo 22 milijarde eura

NEXT GENERATION EU

Andrej Plenković: Nakon usvojenog paketa kući donosimo 22 milijarde eura

Objavljeno na dan 21.07.2020 - 09:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon četiri dana pregovora Evropska unija je postigla dogovor o paketu pomoći koji iznosi 1,83 biliona eura i trebalo bi da pomogne članicama da se izbore s ekonomskim posljedicama koje je donijela pandemija. Od toga će Hrvatska dobiti 22 milijarde eura.

Iz Fonda za oporavak i sedmogodišnjeg budžeta o kojem su članice Evropske unije također pregovarale, Hrvatskoj će na raspolaganju biti 22 milijarde eura, potvrdio je jutros na svom Twitter profilu premijer Hrvarske Andrej Plenković.

On je napisao da je ovih "22 milijarde eura garancija da će biti brzog privrednog oporavka i daljeg razvoja države".

Više od četiri dana je pregovaralo 27 članica Evropske unije o "Next Generation EU" paketu oporavka, ali i o usvajanju sedmogodišnjeg budžeta EU. 

Ukupno dogovoreni paket je težak čak 1,824 biliona eura, od toga je za fond pomoći planirano 750 milijardi eura, a za sedmogodišnji budžet 1074,3 milijarde eura.

Maratonski pregovori su bili burni prethodnih dana. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je čak lupao šakom i to sve zbog stava "štedljive četvorke" koju čini pet država (Nizozemska, Austrija, Finska, Švedska i Danska), a na drugoj strani rasprave bile su one države koje je pandemija teško pogodila.

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!