Angela Merkel danas u Beogradu, najavljen sastanak s Vučićem o važnim pitanjima

Na kraju mandata

Angela Merkel danas u Beogradu, najavljen sastanak s Vučićem o važnim pitanjima

Objavljeno na dan 13.09.2021 - 06:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće danas u zvaničnu posjetu Srbiji.

Merkel bi na Aerodrom "Nikola Tesla" trebalo da stigne oko 16:00 sati, a svečani doček biće joj organizovan ispred Palate Srbija.

Nakon toga predviđen je razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četiri oka, na kojem je, kako je ranije saopšteno iz njemačke vlade, biti pokrenuta važna pitanja.

"U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive", izjavila je ranije zamjenik portparola njemačke vlade.

Nakon razgovora Merkel i Vučić daće izjave za medije.

Vučić je ranije, povodom posjete njemačke kancelarke, izjavio da je to velika čast za Srbiju i da je bitno da sa Merkel razgovara o svim važnim regionalnim dešavanjima.

"Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji. Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata", rekao j Vučić.

Iz njemačke vlade ranije je saopćeno da će kancelarka sutra posjeti Albaniju, gdje će u Tirani prvo imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a nakon toga će prisustvovati ručku sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke sa premijerima Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Foto: EPA-EFE

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!