Antifašistički Bihać danas slavi 77 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

Godišnjica

Antifašistički Bihać danas slavi 77 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

Objavljeno na dan 04.11.2019 - 11:34 | Izvor: USKinfo.ba |


U organizaciji UABNOR-a Bihać danas je na partizanskom groblju Borići obilježena 77. godišnjica oslobađanja Bihaća u II. Svjetskom ratu.

Ovaj datum jedan je od najvažnijih trenutaka u antifašističkoj borbi građana Bihaća i obilježio je jedan period narodno-oslobodilačke borbe u tadašnjoj Jugoslaviji, istakli su danas čelni ljudi UABNOR-a Bihać i SABNOR-a USK-a.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je kazao da su Bišćani dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine, o čemu svjedoče žrtve koje su dali u oslobađanju grada od fašista.

„Mi smo i tad dali do znanja da je Bihać antifašistički grad i mjesto koje je će okupatorima i agresorima pokazati da fašizam i nacizam neće proći i kako se treba boriti  za univerzalne civilizacijske vrijednosti i slobodu svoga naroda„- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio prof. Dino Dupanović, novoizabrani predsjednik SABNOR-a USK-a, kazavši da se svi datumi iz Drugog svjetskog rata trebaju i moraju obilježavati kao tekovine antifašističke borbe Bišćana koji su uz sami bok sa koalicijom zemalja cijeloga svijeta borili se protiv sila Osovine. 

O samoj bici za oslobađanje Bihaća 1942. godine prisutnima su čitali učenici bihaćki srednjih škola. Bitka za grad trajala je od 2. do 4. novembra 1942.godine  i nastavila se nastupnim maršem jedinica NOVJ-a protiv ostataka razbijenih jedinica i demoralisanih okolnih garnizona. Oslobođeni Bihać postao je vojno, političko i kulturno središte Narodnooslobodilačkog pokreta.
Važno je napomenuti, da je ukupna površina Bihaćke republike iznosila je oko 50.000 km2 te je kao takva bila veća nego današnja Belgija, Holandija ili Švicarska, i kao takva je činila najveću slobodnu teritoriju u Europi u Drugom svjetskom ratu.

Njena širina na pojedinim dijelovima varirala je od 40 do 70 km, dok je u dužini dosezala do 250 km. Partizani su na području Bihaća uspjeli ustanoviti vlastiti sistem civilne vlasti u formi narodnooslobodilačkih odbora, a do političkog ozvaničenja došlo je uspostavljanjem Antifašističkoga vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!