Apel iz Ključa premijeru Ružniću: 1. marta je otvor ribolovne sezone, nemojte nam to uskratiti - Vi možete prekinuti agoniju!

NE privatizaciji rijeka Sane,Sanice i Korčanice

Apel iz Ključa premijeru Ružniću: 1. marta je otvor ribolovne sezone, nemojte nam to uskratiti - Vi možete prekinuti agoniju!

Objavljeno na dan 07.02.2020 - 13:52 | Izvor: USKinfo.ba | Facebook.com


Na društevnoj mreži Facebook, u grupi "NE privatizaciji rijeka Sane, Sanice i Korčanice" koja broji 3050 članova objavljeno je pismo tj. obraćanje u vidu apela premijeru Unsko-sanskog kantona, Mustafi Ružniću. Administratori grupe, sadržaj su poslali i USKinfo.ba, a mi tekst objavljujemo u cjelosti i bez gramatičkih intervencija. 

TEKST: 

OBRAĆANJE PREMIJERU USK-a

Poštovani g.Ružniću,

Sigurni smo da ste upućeni u problematiku oko dodjele ribolovnog prava na rijekama u Općini Ključ,kao i situacijom u kojoj se nakon te dodjele našlo SRD Ključ,osnovano daleke 1936.godine.
Zato vam i nećemo detaljisati i upoznavati sa svim činjenicama.
Međutim,uvjereni smo da niste upoznati sa nizom novih detalja u cijeloj toj priči,pa zato vjerovatno i ne poduzimate ništa kako bi ovaj problem bio riješen i kako Vlada kojom predsjedavate ne bi, zbog neodgovirnih pojedinaca, gubila na povjerenju kod građana.

Kao prvo: Kantonalni Sud u Bihaću je zaprimivši tužbu SRD Ključ,ekspresno reagovao i van snage stavio izvršenje rješenja o dodjeli ribolovnog prava na rijekama u Općini Ključ Kraljevcu doo,a koje je donijelo Kantonalno ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva na čijem čelu je ministar S.Kulenović.
Usljed toga,a na zahtjev Kraljevca doo,početkom januara ove godine,raskinut je ugovor između pomenutog privrednog subjekta i Kantonalnog ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva USK.

Kao drugo: od 1.januara 2020.godine na rijekama u Općini Ključ vlada tzv.pravni vakum gdje ribolovnim pravom niko ne upravlja,a čime je riblji fond ozbiljno ugrožen jer je zbog krivolova, kojeg nema ko sankcionisati, prepušten na milost i nemilost i prijeti mu ozbiljna devastacija sa ozbiljnim,gotovo nepopravljivim posljedicama.
Za takvu situaciju najodgovornijom osobom smatramo upravo ministra S.Kulenovića jer u situaciji u kojoj su se našle rijeke u Općini Ključ nakon 31.12.2019.godine, nije postupio po članu 8,stav 2 Zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH. Takav odnos ministra Kulenovića traje do dana današnjeg.

Kao treće: Zbog trenutne situacije i bezvlašća na rijekama u Općini Ključ,reagovalo je i Općinsko vijeće Općine Ključ i na svojoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 30.januara 2020.godine,JEDNOGLASNO usvojilo zaključak i zahtjev da Kantonalno ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva što hitnije zaštiti rijeke i shodno tome postupi po članu 8 Zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH,tj.da donese i dodijeli privremeno rješenje o upravljanju ribolovnim pravom SRD Ključ do okončanja Sudskog postupka.
Kao četvrto: Ministar Kulenović je prije nekoliko dana dobio jasan odgovor od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva,a vezan za postupanje Kantonalnog ministarstva u situaciji kada ribolovno pravo nije nikom dodijeljeno..i tu mu se takođe sugeriše postupanje po članu 8,stavu 2 Zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH.
Međutim,sve ovo nije ni izbliza dovoljno da se utječe na ministra Kulenovića.

Slučajno ili ne,ali za to vrijeme,prostorije SRD Ključ u razmaku 15 dana,dva puta posjećuju inspekcijske kontrole.Od prve kontrole dobili smo "čestitku" kojom smo obavezni platiti 1000 KM kazne jer,vjerovali ili ne,uposlenik ribočuvarske službe nema odgovarajuću stručnu spremu.Bez obzira što u vrijeme primanja u radni odnos,ta stručna sprema nije bila uslov za zaposlenje istog.Bez obzira što ni jedno od dva nadležna ministarstva -Federalno i Kantonalnokao ni SRS FBiH nikad nisu organizovali kurseve i polaganje ispita za ribočuvarsku službu.Bez obzira što ni jedan ribočuvar u svim ribarskim Udruženjima u USK-u nema traženu stručnu spremu.

Samim ne izdavanjem privremenog rješenja o upravljanju ribolovnim pravom SRD Ključ do okončanja Sudskog postupka,naše Udruženje je dovedeno u nezavidnu financijsku situaciju,a posjetama inspekcija ono se samo nastoji dodatno usložniti. Stoga vam se obraćamo i ljudski zamoljavamo da ozbiljno razmotrite sve gore navedeno te iskoristite svoje mogućnosti i svoj Premijerski autoritet i naložite ministru Kulenoviću izdavanje privremenog rješenja SRD Ključ do okončanja Sudskog postupka,a sve sa ciljem zaštite i očuvanja ribljeg fonda na našim rijekama.
Duboko vjerujemo da će te krajnje savjesno pristupiti rješavanju ovog problema i da ćemo u što skorije vrijeme vidjeti rezultat takvog pristupa.

1.marta je TRADICIONALNI otvor ribolova koji je postao jedan od najsvečanijih dana ribarima širom BiH.
Nemojte dozvoliti da Ključki ribari ostanu uskraćeni tog zadovoljstva jer to ničim nisu zaslužili.Pogotovo ako znamo da je SRD Ključ jedno od najuspješnijih i najorganizovanijih Udruženja kako u BiH,tako i šire,a rijeke kojima upravlja i gazduje,top su destinacije u svijetu ribolovnog turizma.

Nemojte iznevjeriti naše povjerenje jer mi ne tražimo ništa drugo osim Zakonsko postupanje.
Nemojte iznevjeriti ni glasove Općinskih vijećnika,a vaših stranačkih kolega koji su glasali za navedeni Zaključak i zahtjev Općinskog vijeća.
Nemojte dovoditi u pitanje i rejting vaše stranke u Ključu jer građani vrlo dobro znaju vaše mogućnosti u svemu ovom.Građani vrlo dobro znaju da trenutnu okosnicu vlasti u USK-u čine A-SDA i SDP i da vas mogu smatrati saučesnikom ukoliko i dalje ništa ne poduzmete.

Imajte na umu da SRD Ključ podržavaju i podršku mu daju sva Udruženja u Općini Ključ proistekla iz boračkih kategorija..a to je već itekako moćno izborno tijelo koje će vrlo dobro znati već u Oktobru kome NE TREBA GLASOVE DATI i na čije pozive za podršku će ostati i gluho i slijepo.
Vi možete prekinuti agoniju Ključkih ribara i SRD Ključ.A mi to od vas itekako očekujemo.Samo ako budete imali volje.A duboko vjerujemo da će te je ovaj put imati za razliku od nekih naših ranijih obraćanja koja ste vješto izignorisali.

U suprotnom,očekujte vrlo brzo Ključke ribare ispred zgrade Vlade USK-a..jer nama je dosta čekanja,pustih obećanja,dočekivanja raznoraznih inspekcija i daljnjeg potkopavanja SRD Ključ.
A tada se vrlo lako može pojaviti neka nova Vildana Alibabić..neki novi savjesni zastupnik,poput uvažene profesorice,kojem je interes građana na prvom mjestu..budite sigurni da takvih još uvijek u trenutnom sazivu Skupštine USK ima.. dobro znate da ste podršku uvažene prof.Alibabić,izgubili upravo zbog nekih stvari uzrokovanih ovim problemom i pitanjem..a ako se pojavi taj novi,savjesni zastupnik,onda vas vjerovatno ne trebamo napominjati šta slijedi.

Srdačan pozdrav i svako dobro vam želimo.

FB grupa NE privatizaciji rijeka Sane,Sanice i Korčanice.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!