Aplikacija otkriva bolesti očiju kod djece

IZUZETNO KORISNA

Aplikacija otkriva bolesti očiju kod djece

Objavljeno na dan 03.10.2019 - 12:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Naučnici su razvili aplikaciju koja može otkriti rane znakove bolesti oka.

Aplikacija nazvana CRADLE (Computer Assited Detector of Leukoria) namijenjena uređajima s operativnim sistemima Android i iOS, a koristi mašinsko učenje kako bi otkrila rane znakove refleksije "bijelih očiju" na fotografijama. Ti znakovi mogu nagovjestiti retinoblastom, kataraktu i druga stanja.

Aplikacija funkcionište bez obzira na smartphone koji se koristi i često je precizna, a ponekad u brzini otkrivanja bolesti može nadmašiti čak i ljekare.

Naučnici su testirali aplikaciju te su napravili gotovo 53.000 fotografija. U eksperimentu je učestvovalo 40 djece od kojih polovina ima neku bolest očiju. Od tog broja je aplikacija u 16 slučajeva otkrila bolesti u prosjeku 1,3 godine prije nego su ljekari postavili dijagnozu. Retinoblastom (tumor) može početi prelaziti na mozak za šest mjeseci od primjećivanja "bijelog oka", a to može smanjiti štetu i spasiti živote.

Također, aplikacija je korisna bez obzira na starosnu dob, ali najbolje funkcionište kod djece koja ne znaju reći da imaju problem s vidom. Roditelji će uz ovu aplikaciju moći češće provjeravati oči svoje djece.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!