ASDA opstruira ulazak SBB-a u vlast USK-a kako bi sebi obezbijedili 3,4 miliona KM!?

Opozicija spremna da podrži izbacivanje ASDA

ASDA opstruira ulazak SBB-a u vlast USK-a kako bi sebi obezbijedili 3,4 miliona KM!?

Objavljeno na dan 09.12.2015 - 15:39 | Izvor: USKinfo.ba | V.R. | Foto: Arhiva


Iako je najavljivan ulazak SBB-a sa dva ministra u Vladu USK-a potpisivanjem koalicijskog sporazuma prije održane Skupštine USK-a 07.12.2015 godine, to se ipak nije desilo.

Prema informacijama do kojih je došao portal USKinfo.ba, ASDA opstruira ulazak SBB-a u Vladu i time pravi problem vladajućoj SDA da implementira koalicijski sporazum koji su potpisali Bakir Izetbegović, predsjednik SDA  i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Kako saznajemo, osnovni razlog opstrukcije je činjenica da bi ASDA izgubila jednog ministra i time nebi mogla blokirati Vladu (trenutno stanje je 5 na prema 5) i ucjenjivati trenutne koalicijske partnere iz redova SDA, što danas uspješno rade. Naime, ASDA ima namjeru, prije ulaska SBB-a u Vladu, da progura rebalans budžeta za 2015. godinu i prijedlog budžeta za 2016. godinu gdje je ugrađen ekonomski kod ''grantovi općinama'', a riječ je o 5 miliona KM u rebalansu i 3,5 miliona KM u budžetu za 2016. godinu.

Dodatno, ASDA želi da završi sva imenovanja svojih kadrova u svim javnim ustanovam i preduzećima kako bi se novom partneru SBB-u onemogućilo da kvalitetno implementira ulazak u vlast svojim kadrovima.

Kako kažu iz SDP-a i oni su prošli istu priču u prošlom mandatu, ASDA je pokupila kajmak dok je SDP izgubio vlast.

Izgleda da stvari ipak ne idu po planu.

ASDA - Slika tekst

Na Skupštini USK-a, održanoj 07.12.2015. godine SBB i 5 zastupnika SDA zajedno sa opozicijom su spriječili podjelu 5 miliona KM općinama jer je budžet USK-a u ogromnom deficitu i novca nema dovoljno ni za plate budžetskih korisnika, a kamoli za podjelu novca općinama, odnosno političkim strankama kako bi finansirali lokalne izbore. Osnovni cilj je bio da se tim novcem sadašnji načelnici izbore za nove mandate.

Od ukupnih 8,5 miliona KM stranka ASDA bi dobila 40% što je 3,4 miliona KM i to u cilju kako realizirala predizborne projekte u lokalnim zajednicama gdje imaju vlast.

Zastupnici SBB-a su pokazali da nisu spremni da učestvuju u takvoj politici kao i 5 zastupnika SDA, što su i pokazali obaranjem ove sramne odluke.

Prema pouzadnim informacijama do kojih smo došli, ASDA će i dalje pokušavati opstruisati ulazak SBB-a konstantnim odugovlačenjem, ali kako navode iz drugih stranaka u Skupštini USK-a, to bi im se moglo i razbiti o glavu. U skupštinskim pauzama zastupnici svakodnevno pričaju kako će ASDA vrlo brzo biti izbačena iz vlasti USK-a, te da će se formirati nova većina bez ove stranke. Ovakva situacija u cijelosti odgovara ''pobunjenim'' zastupnicima SDA, ali i SBB-u koji bi bez ASDA sigurno imao i više svojih ministara u Vladi USK-a što podržava i opozicija koja smatra da ova stranka vodi štetnu politiku prema budžetu USK-a.

Ostaje nam da vidimo kako će se stvari odvijati, a u slučaju da se ukine "grant općinama", odnosno ekonomski kod od 3,5 miliona KM, na kojem panično insistira ASDA, biće to jasan signal da se formira nova većina bez ove stranke.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!