Austrija najavila produženje kontrola granica za još pola godine

EU

Austrija najavila produženje kontrola granica za još pola godine

Objavljeno na dan 11.10.2018 - 13:19 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Vlada Austrije produžila je za dodatnih šest mjeseci kontrole granica koje je uvela radi suzbijanja neregularnih migracija na granicama sa Slovenijom i Mađarskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kontrole austrijske granice trebale su biti okončane 11. novembra, a austrijski ministar odbrane Herbert Kickl poslao je pismo Evropskoj komisiji u kojem je saopćio da će kontrole granica biti nastavljene do maja naredne godine.

On je naveo da je razlog za produženje kontrola granica to što od velike migrantske krize 2015. godine nije došlo do smanjenja neregularnih migracija i uspostave stabilnosti duž austrijskih granica sa Slovenijom i Mađarskom.

Ta odluka austrijske vlade naišla je na glasne kritike, a premijer Slovenije Marjan Šarec izjavio je da je razočaravajuće to što Austrija želi nastaviti kontrole i nakon što je prošle godine došlo do drastičnog smanjenja podnošenja zahtjeva za azil.

“Smatramo to oprečnim evropskim standardima”, poručio je Šarec.

Komesar Evropske unije za migracije Dimitris Avramopulos je prošlog mjeseca pozvao Austriju da što prije okonča granične kontrole i vrati na snagu slobodno kretanje u skladu s normama Schengenske zone.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!