Austrija za oštrije mjere prema BiH:'Bračni par zarazio kolege i djecu u vrtiću'

EU

Austrija za oštrije mjere prema BiH:'Bračni par zarazio kolege i djecu u vrtiću'

Objavljeno na dan 13.07.2020 - 11:01 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U Austriji je u nedjelju zabilježeno 114 novih slučajeva koronavirusa za posljednja 24 sata, a vlasti zabrinjava porast zaraza koje se povezuju s putnicima s juga pa neki političari traže strože kontrole granica.

Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornja Austrija, gdje su zabilježena 53 nova slučaja.

Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Europe, između ostalih i u Bosni i Hercegovini.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednje dvije sedmice 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom.

Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, Bosnu i Hercegovinu sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU-a, Hrvatske i Rumunije, prenosi Hina.

Premijer savezne pokrajine Gornja Austrija Thomas Stelzer apelirao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu. On je istodobno zatražio i pojačane kontrole na granicama.

"Ono što nam je potrebno su pojačane kontrole na granicama kako bismo spriječili jače prodiranje virusa u zemlju", rekao je Stelzer.

Kronen Zeitung govori o jednom bračnom paru koji je nakon posjeta "domovini na zapadnom Balkanu" zarazio radne kolege i djecu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Novi predsjednik konferencije saveznih zemalja Wilfried Haslauer je u jednom intervjuu za agenciju APA izjavio kako Austrija gospodarski "ne bi preživjela" novi "lockdown".

"Drugi lockdown ne bismo preživjeli ekonomski ni finansijski", rekao je Haslauer.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Kosova uvela obavezni karantin nakon povratka a ministarstvo vanjskih poslova građane na svojim stranicama snažno odvraća od putovanja u te zemlje.

Foto:BHRTPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!