Autoprijevoznici u USK-u obustavili prijevoz učenika do škola

Zbog dugova vlasti

Autoprijevoznici u USK-u obustavili prijevoz učenika do škola

Objavljeno na dan 26.12.2017 - 21:05 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Kompanije autoprijevoznika s područja cijelog Unsko-sanskog kantona ove sedmice obustavile su prijevoz učenika osnovnih škola, zbog neizmirenih dugovanja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u ovom kantonu.

Prijevoz učenika gotovo u potpunosti je obustavljen u brojnim općinama širom USK-a, te su čelnici 38 kompanija odlučili da ne vrše prijevoz učenika osnovnih škola, sve dok im resorno ministasrstvo ne izmiri dugovanja, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja prijevoznika u javnom i cestovnom saobraćaju BUS Bihać Ismet Salešević.

    "Zbog kontinuiranih dugovanja ministarsva mi smo se od jučer odlučili da zaustavimo prijevoz učenika osnovnih škola. Mislimo kako je potrebno malo više sluha nadležnih, kako ne bi bilo ugroženo naše poslovanje. Ja, recimo, zapošljavam 30 ljudi i uredno plaćam sve obaveze prema državi, te ne mogu podnijeti poslovanje sa takvim dugovanjima", istaknuo je Salešević.

On je dodao i kako je jučer održan sastanak Udruženja BUS Bihać, te da je 38 autoprijevoznika s područja USK-a potpisalo sporazum prema kojem je odlučeno da saobraćaj ovakve vrste bude potpuno obustavljen do daljnjeg.

    "Ministarstvo nam je dužno mnogo novca i nisu izmireni neki mali dugovi još od prošle godine. Kada je riječ o ovoj godini do jučer nam nije bio izmiren niti jedan dan prijevoza učenika. Dakle, od 1. septembra do danas besplatno smo prevozili učenike do osnovnih škola, a nakon pritiska uplaćen nam je novac za septembar, no, i to kako sam čuo nešto parcijalno. Zaista je bespotrebno da nam vozila stoje na peronima, da mi plaćamo radnike i da ispaštaju naši najmlađi zbog nečijeg hira i zbog odbijanja da nam se isplate dugovanja, no mi ćemo istrajati sve dok se ne postigne dogovor, o kojem resorni ministar još uvijek nije želio da razgovaramo", pojasnio je Salešević.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a kazali su nam kratko da je u toku sastanak na kojem se, među ostalim, razmatra ovaj problem, te su istaknuli kako tragaju za rješenjem problema dugovanja prema autoprijevoznicima.

Ipak, u ranijim istupima za medije, iz ministarstva su istaknuli kako ovakav korak smatraju svojevrsnim pritiskom koji nije potreban, te da su u petak prijevoznicima isplatili 137 hiljada KM za prijevoz učenika u septembru. Također, dodali su da se cijeli proces odvija u zakonskim okvirima i u skladu s budžetom USK-a, no i da je u posljednje vrijeme smanjen broj učenika u cijelom kantonu što će se, kako su istaknuli, odraziti na primanja svih autoprijevoznika.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!