Autor Djevojke sa Une posjetio Bihać - Simbol Grada seli na novu lokaciju?

Vladimir Herljević

Autor Djevojke sa Une posjetio Bihać - Simbol Grada seli na novu lokaciju?

Objavljeno na dan 26.09.2019 - 13:26 | Izvor: USKinfo.ba |


Autor jednog od simbola Bihaća, skulpture "Djevojke sa Une", akademski kipar Vladimir Herljević, susreo se u Bihaću sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i njegovim saradnicima direktorom JU Gradska galerija Bihać prof. Adnanom Dupanovićem i direktorom JU Zavod za prostorno uređenje ing. arh. Ademirom Toromanovićem. 

Povod posjete bila je upravo skulptura "Djevojke sa Une", odnosno nužnost njene restauracije. Naime, zub vremena, nemili događaji iz prošlosti, te organski uticaj koji raslinje na sadašnjoj lokaciji ima na bronzu, razlog su što kip „Djevojka sa Une“ trenutno nije u dobrom stanju. Kako je istakao autor kipa, ova za Bišćane vrlo značajna skulptura izgubila je prvobitni sjaj i na sebi ima nekoliko pukotina koje je nužno što je prije moguće sanirati, te restrurirati čitav kip kako bi i narednih nekoliko decenija bio prezerviran.

„Najbliža licencirana ljevaonica umjetnina u kojoj je moguće restaurirati ovaj kip u skladu sa pravilima struke nalazi se u Zagrebu i kada stvorimo zakonske pretpostavke sam kip morat ćemo transportovati u Zagreb na određeno vrijeme kako bi se tamo uradio taj posao“ -  rekao je Ademir Toromanović, direktor JU Zavod za prostorno uređenje Bihać.

Ovj radni sastanak iskorišten je da se dogovori dinamika i koraci koji će se poduzeti na restauraciji „Djevojke sa Une“ u narednom periodu,  ali i da se prodiskutuje o njenoj trenutnoj lokaciji, odnosno o eventualnom premještanju na novu lokaciju nakon restauracije.

"Autor kipa smatra da mjesto gdje se sada nalazi nije odgovarajuće i ne priliči prvobitnoj simbolici skulpture. O tome je raspravljao i Savjet za kulturu grada Bihaća i zauzeo isti stav. Najbolje bi je bilo nakon restauracije dislocirati i pronaći adekvatno mjesto pored same rijeke Une, s kojom čini neodvojivu cjelinu", rekao je Adnan Dupanović, direktor JU Gradska galerija Bihać.

Jedan od prijedloga samog autora za novu lokaciju, a koji je ranije razmatrao i Savjet za kulturu Grada Bihaća i oko kojeg su se složili svi akteri ovog sastanka jeste „špic“ gradske otoke koji gleda na gradski most. 

Uz određene infrastrukturne zahvate u prostoru i postavljanje urbanog mobilijara koje bi prethodilo postavljanju „Djevojke sa Une“, ta lokacija bi mogla zadovoljiti sve postavljane kriterije. Omogućila bi bolju vidiljivost skulpture, ista bi bila smještena na samoj rijeci Uni, dok bi u isto vrijeme bila zaštićena od visokog vodostaja, te ne bi bila izložena negativnim organskim utjecajima kao na trenutnoj lokaciji. 

"Sretan sam i ponosan što će doći do restauracije skulpture koja je učvrstila moju vezu s Bihaćom i sretan sam što su svi prisutni taj posao shvatili vrlo ozbiljno i posvetili se tome. To govori koliko je ona značajna za Grad Bihać i građane Bihaća“- istakao je Vladimir Herljević. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!