Banda među kojima i jedan Bosanac harala Bečom

Terete se za iznudu i trgovinu oružjem

Banda među kojima i jedan Bosanac harala Bečom

Objavljeno na dan 08.04.2016 - 14:11 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba


Prvi put zabilježena je suradnja čečenskih i hrvatskih kriminalaca u Austriji, ali brutalne prijestupnike zaustavili su austrijski specijalci Kobre i pripadnici Europola.

Europol je u četvrtak na svojim mrežnim stranicama objavio da je austrijska kriminalistička policija uz podršku Europola uhapsila osam osoba osumnjičenih za više kaznenih djela, uključujući iznude, trgovinu oružjem i ilegalno kockanje.

Prema saopćenju austrijske policije i Europola, trojica uhapšenih su Čečeni, dva Hrvata, jedna Srpkinja, jedan Austrijanac porjeklom iz Bosne i Hercegovine. Jedna je osoba uhapšena prije.

Europol navodi da su prvi put uspostavljene veze između čečenskih, balkanskih i austrijskih organiziranih kriminalnih skupina po pitanju hijerarhije i podjele posla, navodi se u saopćenju Europola.

U operaciji izvedenoj 22. marta u Beču i Hoenemsu Europol je pružio veliku podršku austrijskim vlastima. Prema tvrdnjama austrijskih medija, skupina je iznuđivala bečke ugostitelje, a Europol tvrdi da su bili posebno brutalni. Zbog toga su u akciji hapšenja bili uključeni i pripadnici austrijske specijalne policije, tzv. Kobre.

Radne skupine Europola godinama sustavno prate organizirane kriminalne skupine i njihovo povezivanje po cijeloj Europi i na temelju svojih kriminalističko-obavještajnih podataka planiraju akcije. Savezni kriminalistički ured austrijske policije u saopštenju navodi da su glavni osumnjičeni Edin D. i Asludin H. za koje se navodi da su oformili zločinačku grupu u koju su uključili petoricu daljnjih osumnjičenika. To su Zvezdan K., Magomed B., Marko Z., Perica N., Chamsat A. Zajedno s još nekim suosumnjičenima terete se da su iznudili više od 240.000 eura, a navodi se da su osumnjičeni i za trgovinu oružjem.

Osim ugostitelja policija navodi da su iznuđivali i vlasnike trgovina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!